Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

När lösningar blir problem…

2 april, 2007 (00:47) | Interwebben, Spel | Av: MaxH

Som ni vet gillar jag intelligenta lösningar på problem och irritationsmoment. Ibland vill företag så väl men det slår så idiotiskt ut ändå. Ett klassiskt exempel är en korvmoj i stan som hade problem med att folk genade över gräset för att beställa snabbmat. Deras lösning var att bygga ett staket för att få folk att sluta gå där och istället gå runt. Om ni frågar mig hade jag istället anlagt en gång med stenplattor…

Men det var inte det jag hade tänkt skriva om idag, utan något annat. Atari har valet att på sin sida köpa deras senaste bilspel vid namn Test Drive Unlimited. Det speciella är att man kan ladda hem det på en gång och man får aktiveringsnyckeln i mailen, alltså är det ingen fysisk leverans av något paket eller dylikt. Snabbt, automatiserat och t.om. billigare än vanligt, ungefär 65-70% av priset. Kruxet är att du måste surfa från USA för att ha tillgång till den virtuella kassaapparaten. Vilket är helt vrickat. Jag antar att de ens erbjuder det för att jag skall kunna sitta i mina kallingar och spontanköpa det. Att det sen är billigare är en fördel som kommer lite som en bonus, men vi skall hela tiden tänka på att kunder vill betala för produkten. Om jag nu sitter i Sverige också vill köpa den är jag istället hänvisad att ta mig till en butik, se till att den finns i deras lager och sen dessutom betala en avsevärd högre summa. Eh… uh… what?

På samma sätt skjuter sig många filmföretag i foten flera gånger om när man har köpt en DVD-film och det första man måste stå ut med är 20 sekunders stillbild om rättigheterna om filmen. Och sedan en reklamsnutt över hur dumt det är att ladda ner filmer utan att betala för dem. Det hela är skrattretande och man blir ju frestad att istället ladda hem underhållningen illegalt.

I fallet med bilspelet finns det dock en enkel teknik, som heter proxys, att tillgå för att komma runt det hela. Teoretiskt är det en anonymiseringstjänst och fungerar så att man surfar genom en annan dator i världen och det ser ut som om man kommer från ett helt annat ställe. Ungefär som att vidarekoppla sin hemmatelefon till sommarstugan, men för att surfa alltså. Om nu Ataris automatiserade tjänst tror att du kommer från samma land kan du kan friskt köpa (och betala) deras produkt. Nackdelen är att du antagligen inte kan välja Sweden som boendeland och då kan det ju bli olagligt… kanske, jag tror inte det har varit uppe i domstol. I vilkket fall, det jag vill säga är att internet inte har några gränser, och att ens försöka hindra folk genom geografiska väggar är helt omöjligt men framför allt helt idiotiskt. Försvarets Radioanstalt har ju fått lite skit för att de nu får tillgång till att avlyssna elektronisk kommunikation som går över gränserna, men hur bra funkar det när trafiken oftast går utomlands även när man surfar inom landet?

Idén som Atari är bra, det är ett steg på vägen mot piratkopiering, men att hindra mig eftersom jag råkar bo i annat land från att betala dem… där blev det ett till hål i foten. Hur kan det bli så fel?

Ni ska få länkarna – men skyll inte på mig om säpo kommer och knackar på dörren. Här är du själv både chauffören och mekaniker, alltså ingen support heller från min sida.

Anonymiseringstjänsten TOR – gratis program >>
TORButton, styrprogram för TOR i Firefox>>
Ataris webshop – om man kommer från USA… >>

Kommentarer

Kommentar av Det låter helt totalt idiotiskt! Ibland verkar ingen tänka på vissa företag… Installerade TORButton men fick det inte att funka, har du provat själv? Isf kanske du kan hjälpa mig.
Skrevs 02 apr 2007, 17:51

Det låter helt totalt idiotiskt! Ibland verkar ingen tänka på vissa företag…
Installerade TORButton men fick det inte att funka, har du provat själv? Isf kanske du kan hjälpa mig.

Pingback från […] och han sa att han vill stödja de bra filmerna samt ha dem i orginal. Jag var helt oförstående efter då jag köpte en DVD-film på ICA och jag måste ha reklam/propaganda när jag kör igång den. Jag kommer alltså fortsätta att inte […]
Skrevs 12 apr 2009, 17:23

[…] och han sa att han vill stödja de bra filmerna samt ha dem i orginal. Jag var helt oförstående efter då jag köpte en DVD-film på ICA och jag måste ha reklam/propaganda när jag kör igång den. Jag kommer alltså fortsätta att inte […]

Skriv en kommentar