Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 c5 63 56 88 c0

3 maj, 2007 (06:59) | Interwebben | Av: MaxH

MPAA, filmindustrins lobbyorganisation i USA märkte att deras hemliga hexidecimala siffra hade läckt ut, 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 c5 63 56 88 c0. Kruxet är att om man har den kan man avdeschiffrera HD-DVD-filmer och därmed kopiera filmer olagligen. Den hade inte bara läckts ut, den hade börjat spridas ganska duktigt också. MPAA blev naturligtvis inte glada och tog några hårda handgrepp, bland annat satte de press på sajter som Spooky Action at a Distance och Digg. Forummoderatorerna på Digg censurerade användarnas inlägg hejvilt och det ledde till en mindre revolt på sajten, som senare spreds över resten av nätet. Det har gjorts låttexter med siffran, t-shirtar, muggar och folk sjunger så klart låttexten och lägger upp videon på youtube. MPAA slår ett slag i luften och deras agerande hjälper deras fiende. Nu har också The Pirate Bay lagt ut den på sin förstasida.

Hittils är jag föga förvånad, MPAA:s taktik har varit ganska… konstig. Denna effekt kallas också för Streisand-effect, eftersom att Barbara Streisand ville ha 50 miljoner dollar från en amatörfotograf som fotograferade kusten för en geologisk undersökning och hennes hus hade råkat komma med på en bild. Ingen jäkel hade nått intresse av den bilden, förrän Streisand anmälde fotografen, då började bilden spridas som bara den… ”Whats the wuzz worth that much?”

Fint, okej. IDG skriver en nyhet om händelsen – men i kommentarerna censurerar de folk som skriver ut den siffran! SAMTIDIGT skickar de också ut ett nyhetsmail – där de skriver ut siffran. Förutom dubbelmoralen – har de inte lärt sig att information VILL vara fri? Har de inte lärt sig något från MPAA?

09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 c5 63 56 88 c0 ger just nu strax under 350 000 svar hos Google.

Kommentarer

Pingback från […] Att folk inte lär sig. Läs också mitt gamla inlägg om Streissand-effekten… […]
Skrevs 12 sep 2008, 19:00

[…] Att folk inte lär sig. Läs också mitt gamla inlägg om Streissand-effekten… […]

Skriv en kommentar