Fadderutbildning, resume

7 maj, 2007 (19:22) | Daniel, Skola, Vnner | Av: MaxH

I helgen var jag p fadderutbildning i Fiskeboda. Jag hade ingen aning var de lg, efter lite efterforskning sattes pinnen sydvst om Kping, eller stra sidan av Hjlmaren, p en liten halv. Stllet i sig var fantastiskt fint, en liten strand, blandade grsytor och skog. Det var ruggigt skn stmning dr, och naturligtvis bidrogs det till stmningen till att vi alla var studenter och faddrar. Det blir lite speciellt d p ntt underbart stt. Jag var nervs att min frkylning och det faktum att jag inte hunnit sova ifatt min smn skulle bli problem. Ett av dem blev men Bafucin och annat fick mig stundtals bttre.

De frelsningar man hade nyttiga och en bra pminnelse om en del saker som man inte tnkt p eller vad man inte tnkt djupet p. Det blev ganska segt dock eftersom det var varmt (man ville vara ute!) och lite dlig luft i en av lokalerna. Jag gr inte in djupare p frelsningarna, man mste nog nrvara p dem fr att f ut ngot utav det. Det enda jag verkligen vill betona r att det r superviktigt att vara en BRA fadder. Inte tvinga, eller ens ifrgastta, om ngon inte vill ha alkohol, prata med de som inte pratar, vara ’vaksam’ p saker som kan intrffa…

De frelsningar jag kommer ihg att vi hade var dessa:

  • Vad innebr det att vara fadder’ – gruppsammarbete, skapa ett kollage frn tidningsurklipp
  • Varfr leker pojkar med pinnar?’ – Frelsning utifrn sexuella skillnader mellan pojkar och flickor
  • Festmetoden’ – visste du att fyra 33cl-l p en timma r mer n dubbelt s mnga promille om man vger 55kg gentemot 100kg? (0,69 gentemot 1,68 promille)
  • Frgestund med sjukskterska’ – Vi frgade mycket om epilepsi, astma och skoskav.
  • Jag d’ – Studentprsten betonade vikten att ta hand om oss sjlva, inte rusa ivg med alla andras krav.
  • Massage’ – Det sista vi gjorde innan vi kte hem var att ge varandra massage. Sknt som fasiken.
  • Temafrgor’ – Grupparbete inom rookie-veckorna, kamratskap, alkohol, internationalla studenter och sammarbete. Vi besvarade varandras och sammanstllde ’vrt’ tema.

Lekarna vi hade var superroliga. Nr vi hmtade nycklarna till stugorna (vi bodde runt 25-30 i varje stuga, vi var totalt kring 100 pers) fick varje stuga ocks ett uppdrag, dr vrt var att fixa en aktivitet p en timma senare samma eftermiddag. Under den lilla fritid vi hade fixade vi en pongjakt, dr de lagen skulle samla ihop (och terlmna) de mest mrkliga freml; flaggstng, bjllra, mnsten, godis i tbart skick, kondom (helst ej anvnd), grankotte, mnsklig pyramid, en liter vatten, krbussen bland mycket mycket annat. Det fanns mycket plats fr kreativitet. En person som hade tiotalet bjllror p sin overall blev kidnappat ungefr en gng av varje lag. Han var mttligt road… men s gr det om man fr ovsen nr man gr omkring. Nstan alla lag lyckades samla ihop allt, och det slutade med att laget som fjskat mest vann.

Dag tv hade annan stuga hittat p leken att vi stod i led efter lag och skulle stlla oss, s snabbt som mjligt, i ordning efter olika saker; mammas frnamn, lngd, eget frnamn etc. Senare ocks en variant dr vi skickade en apelsin mellan benen och den sista stller sig frst, sen kr man ett varv. Barnsligt, men s skoj, och man kom varandra s nra. Innan lunch hade vi lite tid ver och jag visste inte vad jag skulle ta vgen. Ngra gick och bastade men jag avbjde eftersom jag knde mig fr rosslig fr det. Istllet hamnade jag spelandes fotboll som mlvakt (mycket bttre n bastu?). Vem som vann har jag ingen aning men spontantfotboll var skitskoj. Och lnge sen. Och svettigt. De kom och ropade p oss fr middagen var klar och det visade sig att krpersonalen var finkldda med svarta byxor och vit stjorta – det kndes fel att sitta svettig efter fotbollsmatchen. S bortskmd… underbart bortskmda var vi dr.

Efter lunchen gick jag och ett par andra ner till bryggan och snackade strunt till ljudet av vgskvalpet, helt underbart var det trots att pratades om rtt idiotiska mnen ssom bajs, hundmat, pensionrer. Nr grillningen skulle brjade rrde vi oss dit och det var s klart fullt p sittplatserna kring lgerelden. Jag funderade lite p hur jkla trkigt det hr kommer bli – grilla och … h, ja, mnga behver iaf en l fr att komma igng. Men sedr, efter 10 minuter satt vi och sjng visor av Bjrn Rosenstrm, Ida:s sommarvisa, bjrnen sover, blinka lilla stjrna – vad som helst som mer n 10 pers kunde fick sjungas utom Rosa helikopter och Botten Anna. Sjuk situation dr 100 helt spik nyktra mnniskor sitter och umgs p vrsta midsommar-stt. Sedan kom grillningen igng och det var en som tog tag i det, vilket resulterade i en massproduktion av kanske 200 grillkorvar p 45 minuter. Allt man hrde d var folk som skrek efter ’KORV’, ’KETCHUP’, ’BRD’. Jag hade superskoj, skojade med de som rkade st bredvid mig och efter ett tag fick ven vi sittplatser.

Med tanke p att frukosten skulle serveras klockan 0700 gick jag och knt mig kring midnatt, men gick frst ner till den totalt becksvarta bryggan och tittade upp i himlen. Helt underbart med stjrnhimlen, man sg varje liten detalj som annars frsvinner i stdernas ljusfrorerningar. Hade jag inte varit ensam och obekvm med de mystiska ljud som var runt omkring hade jag varit dr lite lngre.

Frukosten var den bsta jag tit p lnge, en riktig sn dr hotellfrukostbuff. Jag t yoggi med flingor, juice och ett par mackor. So lovely. Annars var maten inte sdr superhit enligt mitt tycke, men mnga andra tyckte om den. Kanske fr att jag r sjuk? Kttfrsssen var rinnig, risen osaltat – men kycklingen till var vldigt saltad, potatismosen var ocks lite tunn till mitt tycke. Den vita chokladmoussen vi fick var dock helt gudomlig – jag menar det, gudomlig. De fikor vi fick mellan mltiderna var helt i sin ordning i form av frukt, mackor, kaffe/te.

Det enda som riktigt sg var att jag inte tog med min ovve och att jag var sjuk. Vi hade ingen alkhol och jag var tveksam till att inte ens f dricka EN l… men detta r den bsta helgen jag haft p mycket mycket lnge. Again – p mycket mycket lnge. Det var med vedmod jag kramade om mina medfaddrar innan vi satte oss p bussen tillbaka.

Fler bilder? Jajjamensan! >>
Lindas syn p fadderubildningen >>

Skriv en kommentar