Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Fadderutbildning, resume

7 maj, 2007 (19:22) | Daniel, Skola, Vänner | Av: MaxH

I helgen var jag på fadderutbildning i Fiskeboda. Jag hade ingen aning var de låg, efter lite efterforskning sattes pinnen sydväst om Köping, eller östra sidan av Hjälmaren, på en liten halvö. Stället i sig var fantastiskt fint, en liten strand, blandade gräsytor och skog. Det var ruggigt skön stämning där, och naturligtvis bidrogs det till stämningen till att vi alla var studenter och faddrar. Det blir lite speciellt då på nått underbart sätt. Jag var nervös att min förkylning och det faktum att jag inte hunnit sova ifatt min sömn skulle bli problem. Ett av dem blev men Bafucin och annat fick mig stundtals bättre.

De föreläsningar man hade nyttiga och en bra påminnelse om en del saker som man inte tänkt på eller vad man inte tänkt djupet på. Det blev ganska segt dock eftersom det var varmt (man ville vara ute!) och lite dålig luft i en av lokalerna. Jag går inte in djupare på föreläsningarna, man måste nog närvara på dem för att få ut något utav det. Det enda jag verkligen vill betona är att det är superviktigt att vara en BRA fadder. Inte tvinga, eller ens ifrågasätta, om någon inte vill ha alkohol, prata med de som inte pratar, vara ’vaksam’ på saker som kan inträffa…

De föreläsningar jag kommer ihåg att vi hade var dessa:

  • Vad innebär det att vara fadder’ – gruppsammarbete, skapa ett kollage från tidningsurklipp
  • Varför leker pojkar med pinnar?’ – Föreläsning utifrån sexuella skillnader mellan pojkar och flickor
  • Festmetoden’ – visste du att fyra 33cl-öl på en timma är mer än dubbelt så många promille om man väger 55kg gentemot 100kg? (0,69 gentemot 1,68 promille)
  • Frågestund med sjuksköterska’ – Vi frågade mycket om epilepsi, astma och skoskav.
  • Jag då’ – Studentprästen betonade vikten att ta hand om oss själva, inte rusa iväg med alla andras krav.
  • Massage’ – Det sista vi gjorde innan vi åkte hem var att ge varandra massage. Skönt som fasiken.
  • Temafrågor’ – Grupparbete inom rookie-veckorna, kamratskap, alkohol, internationalla studenter och sammarbete. Vi besvarade varandras och sammanställde ’vårt’ tema.

Lekarna vi hade var superroliga. När vi hämtade nycklarna till stugorna (vi bodde runt 25-30 i varje stuga, vi var totalt kring 100 pers) fick varje stuga också ett uppdrag, där vårt var att fixa en aktivitet på en timma senare samma eftermiddag. Under den lilla fritid vi hade fixade vi en poängjakt, där de lagen skulle samla ihop (och återlämna) de mest märkliga föremål; flaggstång, bjällra, månsten, godis i ätbart skick, kondom (helst ej använd), grankotte, mänsklig pyramid, en liter vatten, kårbussen bland mycket mycket annat. Det fanns mycket plats för kreativitet. En person som hade tiotalet bjällror på sin overall blev kidnappat ungefär en gång av varje lag. Han var måttligt road… men så går det om man för oväsen när man går omkring. Nästan alla lag lyckades samla ihop allt, och det slutade med att laget som fjäskat mest vann.

Dag två hade annan stuga hittat på leken att vi stod i led efter lag och skulle ställa oss, så snabbt som möjligt, i ordning efter olika saker; mammas förnamn, längd, eget förnamn etc. Senare också en variant där vi skickade en apelsin mellan benen och den sista ställer sig först, sen kör man ett varv. Barnsligt, men så skoj, och man kom varandra så nära. Innan lunch hade vi lite tid över och jag visste inte vad jag skulle ta vägen. Några gick och bastade men jag avböjde eftersom jag kände mig för rosslig för det. Istället hamnade jag spelandes fotboll som målvakt (mycket bättre än bastu?). Vem som vann har jag ingen aning men spontantfotboll var skitskoj. Och länge sen. Och svettigt. De kom och ropade på oss för middagen var klar och det visade sig att kårpersonalen var finklädda med svarta byxor och vit stjorta – det kändes fel att sitta svettig efter fotbollsmatchen. Så bortskämd… underbart bortskämda var vi där.

Efter lunchen gick jag och ett par andra ner till bryggan och snackade strunt till ljudet av vågskvalpet, helt underbart var det trots att pratades om rätt idiotiska ämnen såsom bajs, hundmat, pensionärer. När grillningen skulle började rörde vi oss dit och det var så klart fullt på sittplatserna kring lägerelden. Jag funderade lite på hur jäkla tråkigt det här kommer bli – grilla och … öh, ja, många behöver iaf en öl för att komma igång. Men sedär, efter 10 minuter satt vi och sjöng visor av Björn Rosenström, Ida:s sommarvisa, björnen sover, blinka lilla stjärna – vad som helst som mer än 10 pers kunde fick sjungas utom Rosa helikopter och Botten Anna. Sjuk situation där 100 helt spik nyktra människor sitter och umgås på värsta midsommar-sätt. Sedan kom grillningen igång och det var en som tog tag i det, vilket resulterade i en massproduktion av kanske 200 grillkorvar på 45 minuter. Allt man hörde då var folk som skrek efter ’KORV’, ’KETCHUP’, ’BRÖD’. Jag hade superskoj, skojade med de som råkade stå bredvid mig och efter ett tag fick även vi sittplatser.

Med tanke på att frukosten skulle serveras klockan 0700 gick jag och knöt mig kring midnatt, men gick först ner till den totalt becksvarta bryggan och tittade upp i himlen. Helt underbart med stjärnhimlen, man såg varje liten detalj som annars försvinner i städernas ljusförorerningar. Hade jag inte varit ensam och obekväm med de mystiska ljud som var runt omkring hade jag varit där lite längre.

Frukosten var den bästa jag ätit på länge, en riktig sån där hotellfrukostbuffé. Jag åt yoggi med flingor, juice och ett par mackor. So lovely. Annars var maten inte sådär superhit enligt mitt tycke, men många andra tyckte om den. Kanske för att jag är sjuk? Köttfärssåsen var rinnig, risen osaltat – men kycklingen till var väldigt saltad, potatismosen var också lite tunn till mitt tycke. Den vita chokladmoussen vi fick var dock helt gudomlig – jag menar det, gudomlig. De fikor vi fick mellan måltiderna var helt i sin ordning i form av frukt, mackor, kaffe/te.

Det enda som riktigt sög var att jag inte tog med min ovve och att jag var sjuk. Vi hade ingen alkhol och jag var tveksam till att inte ens få dricka EN öl… men detta är den bästa helgen jag haft på mycket mycket länge. Again – på mycket mycket länge. Det var med vedmod jag kramade om mina medfaddrar innan vi satte oss på bussen tillbaka.

Fler bilder? Jajjamensan! >>
Lindas syn på fadderubildningen >>

Skriv en kommentar