Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Hur kreativ får man vara för sina vänner?

21 september, 2007 (13:51) | Daniel, Familj, Film/TV/Radio, Interwebben, Jobb, Skola, Vänner | Av: MaxH

Min hemsida och mail var nere ett par dagar, på grund av ett missförstånd från Loopia.se’s sida. Ganska skoj faktiskt, domänen slutade fungera och så skickar de en faktura som gäller från 2007-10-23 och frammåt (fast jag har betalt årsvis och hittils fram till 2007-11-28). Nåväl, nu hoppas jag att allt är utrett, ni kan läsa hela mailkonversationen här.

Jag har lärt mig något nytt denna vecka. Jag lär mig nått nytt varje dag visserligen men detta var en större proportion. I förra veckan var jag nämligen på en helt underbar gästföreläsning där Teo Härén föreläste om just kreativitet. Jag har varit på hans brors föreläsning förra året, Fredrik Härén, så jag visste vad som väntade ungefär. Ändå satt jag där som en förstaklassare och skrattade verkligen åt hans skämt mellan varven. Har ni chansen, gå på någon av deras föreläsning, oavsett ni är intresserad av kreativitet eller inte. I vilket fall. Föreläsningen tog mig med storm (i år igen) och det är inte riktigt något man kan släppa, det ar nån vecka innan man slutar tänka på den. På hans logik, hans skämt, hans goda råd. Och uppspelt som man är så berättar man om detsamma för ens vänner och bekanta och försöker så klart dra samma skämt, berätta samma poänger och samma logik.

brain3.pngDet jag lärde mig dock var att alla är inte intresserade av att veta av det kreativa tänket. En person bad mig sluta tjata om föreläsningen och en annan bytte samtalsämne efter att ha sneglat bort och väntat på att jag skulle bli klar med min monolog. Jag förstår att personer har olika intressen – jag gillar datorer och lite bilar, brorsan är helsåld på motorcyklar, tjejen älskar sjukhusserier och ska bli sjuksyrra, farsan lirar gitarr, biljard, åker hoj… och så vidare. Däremot var jag helt tvärsäker på att 99% av befolkningen ville bli mer kreativa än vad de är. Skälet till det är man genom kreativitet får många fördelar i livet. Jag pratar inte om att folk ska bli uppfinnarjockar eller få utspaceade idéer eller bli konstnär eller ens förändra världen. Jag menar att man kan bli rapp i käften mot dörrvakter, man kan lösa problem man får hemma, man kan laga nya maträtter, man kan pussla ihop vardagen så man umgås med vänner, familj och flickvännen och samtidigt plugga. Jag trodde verkligen att det var något alla strävade efter på ett eller annat sätt men så klart kommer jag inte tvinga på någon att lyssna på tråkiga monloger om saker de inte är intresserade, fast det blir svårt att hålla tyst om det man brinner för.

Synd. Det enda jag kommer tvinga på er är en video som säkert hälften av mina lärare har refererat till. Dels är dess budskap bra och korrekt, genier är oftast skrattade åt innan de blir geniförklarade. Dels visar det också hur företaget bakom reklamen tänker – de har i många agerande visat sig vara väldigt kreativa och innovativa. Ibland har det fungerat, ibland inte.

Kommentarer

Kommentar av Vart ute o sökte lite på fredrik Hären och då dök din blogg upp som en av de första träffarna.. Ville bara säga att jag upplevt samma sak som du vad gäller hur lät många avfärdar kreativitet. Man måste inte förändra världen, men varför in
Skrevs 27 sep 2007, 13:31

Vart ute o sökte lite på fredrik Hären och då dök din blogg upp som en av de första träffarna.. Ville bara säga att jag upplevt samma sak som du vad gäller hur lät många avfärdar kreativitet. Man måste inte förändra världen, men varför inte försöka? Jag tror många är så rädda att förlora det de har, så de vågar inte ta risker. Vad kan man förlora på kreativitet, kanske att det är ny-mark man bryter och få är väl de som vågar springa på ej kartlagt område, det och att vi har en mentalitet som förstärks av skola och myndigheter att vi är inte individer utan en kollektiv massa, där vi gör bäst i att passa in. (i alla fall om man generaliserar) Kan passa på att rekomendera en annan föreläsare som heter Kjell Enhager, han sysslar med personlig utveckling, men kan varmt rekommendera att se nåon av hans föreläsningar.
Benny

Kommentar av sköna tankar. att brinna för något brukar betyda ett medlemskap i monologmästarna ;) fortsätt så, fast i rätt skala vid rätt tillfälle. eller precis tvärtom…
Skrevs 18 feb 2008, 20:14

sköna tankar.
att brinna för något brukar betyda ett medlemskap i
monologmästarna ;)
fortsätt så, fast i rätt skala vid rätt tillfälle.
eller precis tvärtom…

Skriv en kommentar