Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Gott nytt och sånt.

2 januari, 2008 (02:28) | Daniel, Interwebben | Av: MaxH

Här krånglas det på med tapeter, golv och annat. Mitt i det försöker jag hålla mina datorer rullandes. Min dator har sen nån månad krånglat med plötsliga totalhängningar lite då och då utan nått speciellt samband. Inte ens muspekaren går att röra när det händer, vilket kunde vara ett par timmar mellan gångerna, eller ett par dagar. Nu har jag gjort allt jag kunnat utan att byta delar och installera om och, ta i trä, nu har den hållt i ett par dagar iaf. Händer det igen får jag ta tag i en ominstallation av windows, eller kanske prova med en så kallad live-skiva först. Händer det då med är det någon hårdvara… vilket aldrig är roligt att felsöka när felet visar sig så sällan. På det bestämde sig servern min (kallad Adrian, som också huserar min hemsida tillika denna blogg) att inte fungera länge åt gången. Efter småpill bestämde jag mig för att ändå uppgradera hårdvaran i den då jag hade nyare liggandes. Mitt i det hela ser jag att processorkylflänsen var rätt full med damm och det är mycket sannolikt att stackars Adrian fick värmeslag. Nu bytte jag moderkort med tillhörande processor och minne (samt nätverkskort då det ’nya’ hade integrerat sådant) och fick en fördubbling av CPU-hastighet och nästan fyrdubbling av busshastigheten. Vilket märks faktiskt.

För länge sen hade jag en lite filosofisk utmaning som gick ut på att fastställa när en dator slutar vara samma dator. En del av er kanske vet att man brukar döpa servrar i serverparker, mest för att särskilja dem. Man brukar välja ett tema som de sju små dvärgarna, sagofigurer, eller nått annat. Jag har valt korta namn som börjar på A för mina datorer (för att de ska hamna långt upp i namnlistan på IRC), men har haft bara en server åt gången så klart. Eller nu ljög jag, har haft en vid namn Algot också igång samtidigt som Adrian en liten tid. Algot är förresten till salu, en smutt och vacker liten Acer Veriton 3200 som har en celeron på 800MHz med 256Mb minne och 16Gb hårddisk. Och de gamla delarna, bland annat 2x512SDRAM. Hm, nån gång måste jag göra en inventering av mina datorprylar för att sälja dem.

Men i alla fall, frågan var när Adrian slutar att vara Adrian? Nyss bytte jag moderkort, processor och minne, något som kan liknas funktionsmässigt vid hjärta, hjärna och minne och det enda som är kvar är det långvariga minnet, hårddisken. Och uppgiften, den nya elektroniken gör detsamma som den förra. Och det var det jag kom fram till, om än inte slutgiltigt, att såvida man inte byter ut hela datorn, inklusive dess chassi, eller dess uppgift, så är det samma dator, oavsett hur många generationers uppgraderingar den överlevt. Men ibland överlever namnet även byte av uppgift har jag märkt. Har ni annan åsikt är ni välkomna att skriva en kommentar.

Förresten, gott nytt 08. För mig slutade det i katastrof och börjar underbart.

Skriv en kommentar