Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

62 miljarder miljöfarliga kronor

8 januari, 2008 (00:10) | Daniel, Jobb, Politik | Av: MaxH

Zappade lite på teven och råkade se lite utav Outsiders. Jag gillar egentligen inte det programmet av en del skäl och idag fick jag det återigen bekräftat. Men det är lite som en bilolycka, man kan inte sluta titta på det ändå. Ämnet var folk som återanvänder andras sopor. Och så klart hade de spetsat till det ytterligare: Ett par feminister/anarkister, ett par bögar samt ett par andliga personer som kändes mest hippies än nått annat (där kallades det freegal tydligen). Jag har inte gjort någon undersökning alls om personer som ingår i ideologin om att återanvända saker från sopor men jag kan ge mig attan på att de knappast enbart är anarkistmänniskor, homosexuella och flummiga religiösa personer som rotar i sopor och återanvänder saker de hittat, av rent ideologiska skäl. Likt förbannat väljer de dessa personer, antagligen eftersom det har mer underhållningsvärde. Och så får vi ytterligare fördomar mot de folkgrupperna. Man kan lika gärna låta dem skräpa ner hejvilt och slicka ur plastpåsarna också som råkar vara i närheten av hundlatrinlådorna som finns ute, bara för att göra bra teve menar jag.

En av anarkisterna hade valt sättet att leva på eftersom hon inte ville leva efter de krav som samhället ställde på individerna, alltså t.ex. inte arbeta. Även om jag finner det mycket idiotiskt så gör hon inte någon annan illa och jag håller med om att det borde vara lagligt att hämta saker på soptipparna, så länge man så klart inte skräpar ner. Jag funderar däremot hur hennes logik går ihop när det gäller skattefinansierade saker såsom skola, pension och annat. Och hur hon betalar hyran.

Bögarna och de andliga hade helt andra skäl, det var helt enkelt att spara på jordens resurser. Folk kastar saker som fungerar utmärkt som de anser har bruksvärde ett bra tag till. Och jo, vi slänger helt utmärkta saker alldeles för tidigt i vårt land. Det borde vara lag på att man ska ge saker till välgörenhet.

Nån gång i december hade jag en föreläsning i Trendspaning, och jag fastnade för en grej. Läraren hade med sig en tidningsartikel angående hur man kan vara miljömedveten, jag tror det var från DN. I faktarutan bredvid fanns åtta snabba tips om hur man kunde göra, varav ett var att generellt konsumera mindre. Det håller jag med om, i varje artikel vi köper ingår det framställning, förpackning, transport, återvinning och gud vet allt, massa saker som kostar energi. Läraren avbryter mina tankar med att att säga att förra året handlades det rekordmycket under julhandeln – 59 miljarder kronor. I år skulle det dessutom slås rekord (igen, det har gjorts det några år i rad nu) med rekortsiffran 62 miljarder spänn. Och vi ska konsumera mindre?. Läraren påminner också om att facken kommer säga emot om det blir nått statligt inlägg i frågan om att konsumera mindre vilket är självklart, ingen vill ju bli av med jobbet. Sen drabbas Transport, etc etc etc. Men för att komma dit ska så klart EU säga sitt, och bara den proceduren tar 4-5 år.

Det var när läraren sa det där om facket som poletten ramlade ner, över hur jäkla svårt det faktiskt är att förändra vanorna. Så jag är ledsen att säga det, men den här jorden är KÖRD! Vi kommer inte att rädda den här planeten, med de vanor vi har och de olika styrsätt samhället har. Ekonomi är viktigare än ekologi, det har länge varit så. Jag menar inte att man för den skulle kan kasta in handuken helt, man kan ju iaf lägga till ett par år på existensen så barnbarnen också lever ett tag.

Och med tanke på det, fetcreds till personerna som faktiskt gör sak av det och rotar i våra sopor. 62 miljarder god jul till er alla.

Kommentarer

Pingback från […] tanke på vad jag skrev om att konsumera mindre så slog det mig en sak: det måste finnas behov av att producera saker för att företag ska vilja […]
Skrevs 21 jan 2008, 22:06

[…] tanke på vad jag skrev om att konsumera mindre så slog det mig en sak: det måste finnas behov av att producera saker för att företag ska vilja […]

Skriv en kommentar