62 miljarder miljfarliga kronor

8 januari, 2008 (00:10) | Daniel, Jobb, Politik | Av: MaxH

Zappade lite p teven och rkade se lite utav Outsiders. Jag gillar egentligen inte det programmet av en del skl och idag fick jag det terigen bekrftat. Men det r lite som en bilolycka, man kan inte sluta titta p det nd. mnet var folk som teranvnder andras sopor. Och s klart hade de spetsat till det ytterligare: Ett par feminister/anarkister, ett par bgar samt ett par andliga personer som kndes mest hippies n ntt annat (dr kallades det freegal tydligen). Jag har inte gjort ngon underskning alls om personer som ingr i ideologin om att teranvnda saker frn sopor men jag kan ge mig attan p att de knappast enbart r anarkistmnniskor, homosexuella och flummiga religisa personer som rotar i sopor och teranvnder saker de hittat, av rent ideologiska skl. Likt frbannat vljer de dessa personer, antagligen eftersom det har mer underhllningsvrde. Och s fr vi ytterligare frdomar mot de folkgrupperna. Man kan lika grna lta dem skrpa ner hejvilt och slicka ur plastpsarna ocks som rkar vara i nrheten av hundlatrinldorna som finns ute, bara fr att gra bra teve menar jag.

En av anarkisterna hade valt sttet att leva p eftersom hon inte ville leva efter de krav som samhllet stllde p individerna, allts t.ex. inte arbeta. ven om jag finner det mycket idiotiskt s gr hon inte ngon annan illa och jag hller med om att det borde vara lagligt att hmta saker p soptipparna, s lnge man s klart inte skrpar ner. Jag funderar dremot hur hennes logik gr ihop nr det gller skattefinansierade saker ssom skola, pension och annat. Och hur hon betalar hyran.

Bgarna och de andliga hade helt andra skl, det var helt enkelt att spara p jordens resurser. Folk kastar saker som fungerar utmrkt som de anser har bruksvrde ett bra tag till. Och jo, vi slnger helt utmrkta saker alldeles fr tidigt i vrt land. Det borde vara lag p att man ska ge saker till vlgrenhet.

Nn gng i december hade jag en frelsning i Trendspaning, och jag fastnade fr en grej. Lraren hade med sig en tidningsartikel angende hur man kan vara miljmedveten, jag tror det var frn DN. I faktarutan bredvid fanns tta snabba tips om hur man kunde gra, varav ett var att generellt konsumera mindre. Det hller jag med om, i varje artikel vi kper ingr det framstllning, frpackning, transport, tervinning och gud vet allt, massa saker som kostar energi. Lraren avbryter mina tankar med att att sga att frra ret handlades det rekordmycket under julhandeln – 59 miljarder kronor. I r skulle det dessutom sls rekord (igen, det har gjorts det ngra r i rad nu) med rekortsiffran 62 miljarder spnn. Och vi ska konsumera mindre?. Lraren pminner ocks om att facken kommer sga emot om det blir ntt statligt inlgg i frgan om att konsumera mindre vilket r sjlvklart, ingen vill ju bli av med jobbet. Sen drabbas Transport, etc etc etc. Men fr att komma dit ska s klart EU sga sitt, och bara den proceduren tar 4-5 r.

Det var nr lraren sa det dr om facket som poletten ramlade ner, ver hur jkla svrt det faktiskt r att frndra vanorna. S jag r ledsen att sga det, men den hr jorden r KRD! Vi kommer inte att rdda den hr planeten, med de vanor vi har och de olika styrstt samhllet har. Ekonomi r viktigare n ekologi, det har lnge varit s. Jag menar inte att man fr den skulle kan kasta in handuken helt, man kan ju iaf lgga till ett par r p existensen s barnbarnen ocks lever ett tag.

Och med tanke p det, fetcreds till personerna som faktiskt gr sak av det och rotar i vra sopor. 62 miljarder god jul till er alla.

Kommentarer

Pingback från
Skrevs 2008-01-21

[…] tanke p vad jag skrev om att konsumera mindre s slog det mig en sak: det mste finnas behov av att producera saker fr att fretag ska vilja […]

Skriv en kommentar