Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Utan fakta kan man påstå vad som helst

14 januari, 2008 (23:16) | Film/TV/Radio, Politik | Av: MaxH

Bytte tillbaka till gamla designen som ni märker. Den är helt enkelt skönare för ögonen märkte jag till slut. Nåväl.

Det har kommit två reklamfilmer på teve som med humor skall få oss att sluta fildela. I första filmen är det en person som betalar för en publik toalett varvid en annan person tränger sig på och så att säga kissar i kors. I andra filmen är det snarlikt, men två tjejjer i ett solarium i stället. I båda fallen säger personerna som har betalat att de har gjort det, på ett mycket övertydligt sätt. Och det är ju det som är deras argument.

Även om jag välkomnar reklam då det är ett grepp som är etiskt korrekt, jämfört med att t.ex. Antipiratbyrån tillkallas som experter vid rättgångar, att Antipiratbyrån ledde tillslaget mot Banhof samt övht att de leker poliser, att Bodström sa åt polisen att göra en raid hos PirateBay, så faller jämförelserna mellan situationerna i reklamerna och fildelning väldigt platt när man börjar syna de närmare. För jag antar att de vill att man ska jämföra med fildelning och tycka synd om de som har betalat för det du tar gratis.

För det första, i reklamfilmerna tränger sig de okända människorna på emot de betalandes vilja, medan det i fildelning sker av fri vilja. För det andra, de betalande personerna blir faktiskt av med något, privatlivet när det går på toaletten/solar solariumet. Delar du ut filer blir du inte av med något, det kopieras. Om det måste jämföras med en publik toalett vore det snarare att hålla upp dörren för nästa person så att den ska slippa betala, men antar att det skulle bli för verklighetstroget för dem.

Men som jag sa är jag glad att de gör reklam för det. För som jag sagt länge – de måste få folk att VILJA betala för sina produkter. Det hade varit ändå bättre att de hade insett att tiden har förändrats och de måste skapa goodwill, 10 år av internetfajter måste göra nått avtryck. Men allt i sinom tid antar jag. Vad gäller juridikmässigt finns det bara en väg att gå – legalisera fildelning för icke kommersiellt bruk. Alternativen är värre – att ha en lag som ingen följer underminerar rättsväsendet som helhet. Lagar måste ha moraliskt stöd hos sina medborgare.

En annan reklam jag såg idag var roligare och gav mig eftertanke på ett lite djupare plan. Reklamen är för SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet, och reklamen i sig är högst satirisk. Men grejjen är att de finns personer som är så här, som man kan läsa om om man klickar på ”Min favoritfilm”. Men se hela filmen först, den är värd det, jag lovar.

KoldioxidensVanner.slu.se >>

Skriv en kommentar