Aldrig mera Tre!

13 juli, 2008 (05:02) | Daniel | Av: MaxH

Fr ett par mnader sedan ville jag kpa en ny mobiltelefon och eftersom en vn har operatren Tre, och hllit fast vid dem ett tag, tnkte jag att jag kan ’testa’ dem. Hur man nu kan testa genom att binda upp sig med ett avtal. I vilket fall har jag varit ganska nyfiken p dem som fretag, lite underdog med en profil som, tja, innovativa med nya tjnster och riktade mot unga. Jag hade sedan ett tag redan bestmt mig att kpa en SonyEricsson W890i och efter ett tag sg jag att de krde en drive dr man fick med 8Gb minneskort. Eftersom jag hade vant mig vid stort utrymme p min frra s lt det bra.

Nu kan jag med skerhet sga att det finns INGENTING positivt med operatren Tre. Jag kommer framfr allt ALDRIG MER KPA EN MOBILTELEFON genom dem och troligen aldrig heller frlnga avtalet med dem.

Visst, jag kan ta att sljaren lurade p mig saker som jag betalar mer fr n vad jag ville ha. Jag kan ocks ta att jag kommer f gra det under nstkommande femton mnader, att ta den bakifrn r standard nr man pratar med sljare som gr p provision. BOHICA. Dremot har jag svrt med ver hur tafflig sljaren hanterade mitt rende, ver hur kasst Planet3 fungerar nr det gller aktivera eller avaktivera tillggstjnster (bra id dock!) och ver hur mycket de frsmrar mobiltelefonen de sljer. Jag kommer att hrda ut under mina arton mnader, och eventuellt skicka in en noggran specifikation varfr de suger, men sedan r det tack och hej.

Jag valde att nd sortera mina tankar kring Tre, och hr fljer en slags specifikation.

1: Kpet.

A: Sljaren skulle ta hand om allting kring porteringen. Nr cirka tv veckor hade gtt efter kpet och datumet kom nr porteringen av mitt nummer skulle ha skett hnde absolut ingenting och jag fick ta itu med saken sjlv istllet. Med ytterligare tv veckors frdrjning och extra kostnader som fljd.

B: Jag tog ett avtal kallat 3bombem 299 som innebr att jag betalar 299:- mnaden och fr ringa, sms/mms:a eller utnyttja tjnster fr hela mnadsbeloppet. Detta gller dock INTE datatrafik (allts om man surfar p telefonen), ngot jag gr ganska frekvent. Okej, inget fel av dem, men i min mening borde de ha framgtt tydligare, idag anvnder man datatrafik mer och mer ven genom mobilen.

C: Han lovade att skicka med ett nyckelband. Trots detta fick vi g tillbaka och hmta det, vilket visar hur mnga bollar han kunde hlla i luften. (jaja, jag samlar liksom ba!)

2: Efter kpet

A: I tjnsten skulle det ocks vara aktiverad en tillggstjnst som kallas ’SMS Bomben’, att allts kunna skicka ondligt med sms per mnad fr 99:-/mnaden. Denna tjnst var INTE aktiverad och enligt kundtjnsts frklaring var det att det antagligen ligger ngon sprr mot SMS Bomben, med anledning att jag hade 1000 gratis sms/mms med anledning till att jag valde autogiro. ’Antagligen’, de visste inte sjlva allts . Jag har dock fr mig att jag valde det ngon vecka efter kpet och om det r s gr det inte riktigt ihop.

B: Kort efter kpet hade Tre en annan drive med anledning av de firade fem r, som innebar att surfa gratis tom maj ut om man anmlde sig fr tjnsten Fri Surf (egentligen kostar det 99:-/mnaden). Givetvis anmlde jag det, och surfade satan, och sg till att lgga in en pminnelse fr att sga upp det i tid. Nr det var dags frskte jag att flertalet gnger avanmla tjnsten genom att surfa in p Planet3 p telefonen (det r gratis att surfa dr frresten). Efter att ha frskt 5-8 gnger gnger under ett par tre dagar, det slutade med att jag ringde in till kundtjnst, dr de visserligen var trevliga men inte riktigt ville tro mig. Och d fick jag ocks reda p att det var 30 dagars uppsgningstid p tjnsten. Tack?

C: Vljer man att INTE abbonera p ’Fri Surf’ kostar det 10:-/Mb. Detta r inte operatrspecifikt, det kostar sjukt mycket att surfa p nallen.

D: Den totala kostnaden blev mycket hgre n vad jag hade tnkt mig. Inget fel r gjort av sljaren p denna punkt, utan han gjorde nog ett bra jobb p den punkten. 299:- fr samtal jag inte gr av med, 60:- frskring, och eventuellt en hundring till fr SMSBomben / Fri Surf.

E: Detta r inte riktigt klargjort d det var lite krngligt frklarat. Som jag frstod det s mste betalningen fr ’Fri Surf’ lggas ovanp dessa 299:-, om jag inte nyttjat s pass lite att det r kvar 99:-. Eh… uhm. detta ska kollas upp.

3: Telefonen

Telefonen man kper r brandad, vilket betyder att de har lagt in sin egna mjukvara i telefonen. Ungefr som om ngon skulle byta ut ditt windows mot deras egna version. Detta innebr att:

A: Det finns massa jttenyttiga genvgar verallt till deras tjnster som man inte behver. Jag pratar om menyval och genvgar till deras program av Hotmail och MSN, till Planet3 och eXplore, nerladdning av spel, teman, ringsignaler… (behver jag fortstta?)

B: Telefonen r STNDIGT uppkopplad mot internet. Vad den gr vet inte ens kundtjnst, ’det r fr att planet3 ska funka’ eller liknande sa dem.

C: Telefonen r fruktansvrt sl eftersom det r ntt program som stndigt pratar med nn p internet.

D: Ibland gick det inte heller att surfa p internet eftersom ’linjen var upptagen’ av det dr programmet. Tjnster som TrackID (man spelar in en snutt av en lt och fr reda p vade den heter) blev vrdelsa eftersom lten r ver nr det vl fungerar.

E: Telefonen r vldigt buggig och eftersom det inte finns ngon ny tre-programvara var det inget man kunde gra. Den kunde ltt hnga sig och/eller starta om 5-10 gnger per vecka, eller bara bete sig underligt (som att vgra g in i kameralge). Tre mnader efter kpet ringde en sljare till mig som ville slja mobilt bredband, jag fick d reda p att det kommer en Tre-uppdatering om ca en mnad till min mobil. Tack?

F: Det finns dock fretag som man, mot betalning, tar bort det och/eller lser upp telefonen s den gr att anvnda mot andra operatrer med. Efter samtal med kundtjnst fick jag reda p att jag visserligen fr gra det, men d ger dem ingen garanti lngre utan jag mste sjlv skicka in min telefon till SonyEricsson om det r ngot fel. Trots att det r min egna telefon s fr jag allts inte gra som jag vill med den.

Det finns frresten en positiv sak med Tre. Kort k i kundtjnst och de r trevliga. Resten r i ngon av fyra nyanser av skit.

Kommentarer

Kommentar av Oj, stackare… Jag lider med dig.!
Skrevs 2008-07-13

Oj, stackare… Jag lider med dig.!

Skriv en kommentar