Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Arboga, TPB och dagens media

12 september, 2008 (18:09) | Politik | Av: MaxH

För en drös år sedan, då Flashback var radikala, och hade nästan samma roll som TPB har idag, hade Flashback slogan ”Information wants to be free”. Alltså, att så fort informationen är ute går det inte att stoppa. Vare sig det är recept på bomber, vilka trosor brittan har på sig idag eller förundersökningsprotokoll till både mord och fildelningsbrott.

Åklagare i Arbogafallet har valt att göra förundersökningen publik. Vem som helst kan beställa den. En användare väljer att göra så och lägger upp innehållet på The Pirate Bay. Material som alltså inte är copyrightskyddat eller förresten skyddat på något annat sätt heller. Och nu tycker en massa nissar att det inte var smakfullt att distribuera det, och någon politiker tycker till och med att det kunde få rekyl MOT det fria ordet. Mitt i det där anklagas personerna bakom TBP så klart för att ha publicerat det på deras populära sajt. Om någon överhuvudtaget ska få äran att ha publicerat materrialet så är det åklagaren. Kanske lite cred i smyg till användaren som la upp det publika dokumentet på internet också – men han spred det bara vidare vilket inte är något brott då det är publikt.

För faan alltså. Så bara för att det just nu är känsliga saker skall man censurera valda delar i det fria ordet, tycker somliga. Gisses.

Men till saken. Peter Sunde fick erbjudande att vara med i en drös radioprogram, tidningar och TV. De senare har han som vana att tacka nej till, och det borde han ha gjort, men till SVT Debatt gjorde han inte det. Läs hela historien, det tar 10 minuter och får dig att inse en del saker. Vad som egentligen händer och vad media väljer att visa det till oss, till och med de som vi trodde vi kunde lita på. Och hur de lurar folk för att tjäna pengar på det.

Tydligen är TPB då drivet av ett kommersiellt syfte, vilket ingen av oss andra kände till. Folk basunerar ut att vi i TPB tjänar pengar på bilder på döda barn. Ingen nämner tidningarna och tv (speciellt tv4!) som _faktiskt_ tjänar pengar på att skriva om bilderna på de döda barnen. Traditionella media “rapporterar om vad TPB har gjort” och gör därmed inget fel som hetsar/länkar kring det. Antal nerladdningar av FUP (förundersökningsprotokollet) via TPB har nu gått från runt 10 på en månad till 20000 nerladdningar om dagen. Prime time TV-tid så skickas det reklam på TV om hur man laddar ner materialet.

Fortfarande har ingen pratat med åklagaren om varför bilderna inte är sekretessbelagda. Och ingen har pratat med uppladdaren om hans anledning att ladda upp bilderna. Men den personen har säkert en anledning, och den kämpar åtminstone vi för att han ska få ha rätten att ha.

För faan alltså. Fattar ni nu vem som tjänar pengar på döda barn?

Mer förvånande media. IDG skrev nyss om att två serier, Livet i Fagervik samt Åkalla, som SVT producerats just nu sprids på nätet. Det speciella är att IDG säger att vilken sajt det sprids på, the pirate bay, och att serien ännu inte sänts, vilket så klart SVT ogillar. Nästa gång, kan de inte länka till the pirate bay på en gång? Säger man ändå var det är kan de väl bjuda på det. Och förresten – tack för tipset, IDG.

Att folk inte lär sig. Läs också mitt gamla inlägg om Streissand-effekten

Edit: Jahopp, SVT hade kommit med en ursäkt. Ganska dålig sådan, men hade man förväntat sig mer?

Edit 2: tydligen för sent och för liten ursäkt. Antar att det är det enda rätta att göra.

Edit 3: En moraltant till författare var med i programmet (av någon konstig anledning, förstår inte vad just hon hade att tillföra gjorde där) och petade Peter Sunde i ryggen när hon gormade, och i sin blogg söker hon nu förståelse till varför hon inte kunde övertyga Peter Sunde till varför han skulle ta ansvar… vilket hon inte heller förklarar varför han ska. Jag HATAR såna där jävla förstå-sig-på:are som inte har en jävla aning om hur internet och bittorrent fungerar, men ändå anser sig ha rätt att lägga sig i. De och telefonförsäljare, kan man inte skjuta hela bunten? Uppställning på en bro på rad!

Edit 4: Okej, sista uppdateringen i det här inlägget. Nu är det bekräftat att Manne Fridell (manne.fridell@svt.se) lurade Peter Sunde (och andra deltagare med) i varför de skulle vara med i Debatt. När de nämligen ringde till moraltanten sa de att de skulle prata om att bilderna var utlagda på TPB – precis det som Peter Sunde INTE ville skulle hända. Så SVT, kör upp den där ursäkten där solen inte skiner. Och det här ska ni ha licenspengar till? Feck you! Om nu någon skulle maila Manne på adressen ovan är inte jag ansvarig.

Skriv en kommentar