Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Hundägare – håll koll för fan!

19 september, 2008 (16:19) | Motor, SJ-rapportering | Av: MaxH

Förbannade jäkla hundägare alltså. Ni måste lära er hålla koll på ert.

I morse, på väg till skolan, som vanligt på moppen ner till tågstationen. Åker väl i 35-40 och kommer till en skymd högerkurva. Ett par meter in på kurvan ser jag tre äldre personer som står mitt på cykelbanan och konverserar. Okej, jag får åka runt dem, hinner jag tänka och jag justerar svängen lite. När jag är två meter ifrån dem (i farten alltså nån sekund ifrån dem alltså) ser jag hur det också är en skymd liten hund mellan dem, jag gissar på terrier. Här hinner jag inte reagera ytterligare för att justera svängen, och eftersom de redan stod mitt i så var det så klart bara nån halvmeter ifrån. Jag hinner nästan hoppas på att det är en sån där hund som pallar av trafiken.

I skolan finns det ett talesätt som säger att det är skillnad på att sparka en boll och en människa, med betydelsen att om man sparkar på en boll så vet man ganska exakt vad som ska hända, medan om man sparkar på en människa kan egentligen vad som helst hända. Denne kan sparka tillbaks, bli arg och börjar gorma, springa rädd därifrån, står tyst chockad… ni förstår nog vad jag menar. Och med hundar är det på samma sätt. När jag kommer närmare vet jag inte hur den hunden är uppfostrad, dess personlighet eller hur den kommer reagera.

Det var inte en sån där hund som pallar av trafiken. Denna gråa terrier bestämde sig för att attackera mig, alltså skälla och springa ut ur den triangel av personer som stod mitt på cykelbanan i den skymda svängen. Rent reflexmässigt ryckte personen på andra ändan av kopplet till och för hunden var det ärligt talat tur. Annars hade jag definitivt kört över den där jycken och jag hade teoretiskt kunna sätta en svans på mitt fordon.

Jag kan ta att det står folk mitt på cykelvägen, jag har gett upp tanken att få folk att gå ur vägen. Jag har en högre kännedom och förväntan om hur människor reagerar i situationer än hundar, människor förstår att man ska akta sig om det kommer något mot en, med undantag av barn, som dock syns tydligt och man givetvis tar det lugnt. Och ser människor ändå inte en kan man tuta till för att göra dem uppmärksam om att de kanske borde flytta på sig eller vare nu kan vara. I trafiken försöker jag alltid vara övertydlig med var jag vill och ska.

Jag har fått nog av ovarsamma och icke uppmärksamma hundägare. För nått år sen skulle jag svänga vänster i en T-korsning och en hundägare hade sånt där jojjo-koppel – han skulle gå rakt på. Jag fick sakta ner eftersom våra vägar korsades i min sväng, och hunden fortsatte gå till andra sidan, medan hundägaren stannar kvar med utdraget koppel. Så nu var det ett snöre mitt över stället jag skulle gå på och, tja, jag ’viftade över’ honom.. varid han tackar mig. Som om jag hade ett val? För fan, håll koll på ert! (Och förresten borde de kopplernas snören vara mycket synligare!)

Man ska så klart inte dra alla hundägare över en kam, men vad ska jag göra när det finns massor av fler exempel på samma sak? Jag ogillar skarpt när en hundägare rastar hunden (speciellt utan koppel) och inte ser att jag närmar mig. För även om hundägaren vet hur sin hund är har jag inte en aning vad som kan hända. Jag har för länge sedan fått nog – kan ni inte hålla koll på ert djur när ni befinner er i trafiksituationer ska ni för fan inte vara där. Ni utsätter er, ert djur och mig för fara!

Jag kanske borde åka på vägar istället (och det gör jag till billisternas stora förtret – inlägg om det kommer nån dag), men så länge jag har laglig rätt att åka på cykelbanorna i stan kommer jag göra det när jag känner för det. Och då ska ni för fan hålla koll på det ni ansvarar för!

SJ-rapport: Till etuna, 0835. Litet tågset ankommer i tid, avgår tre minuter sent (eftersom de gamla tågen bara har två ingångar).

Totalt hittils: 53 minuter.

Kommentarer

Pingback från […] är riktigt äckliga, speciellt de med hund. Jag har aldrig gillat hundar på cykelbanor (de är i vägen, och hussarna/mattarna bryr sig inte!) men att mina föräldrar bor runt hörnet gör att detta kryper under skinnet på mig mer […]
Skrevs 06 mar 2009, 11:55

[…] är riktigt äckliga, speciellt de med hund. Jag har aldrig gillat hundar på cykelbanor (de är i vägen, och hussarna/mattarna bryr sig inte!) men att mina föräldrar bor runt hörnet gör att detta kryper under skinnet på mig mer […]

Skriv en kommentar