Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Schyssta ideer i redovisningen

23 oktober, 2008 (15:51) | Daniel, Skola, Spel | Av: MaxH

Så skönt att kursen nu är över. Som ni har läst har det varit intensivt, men givetvis har det varit lärorikt. Har nog utvecklas lite själv också :)

Idag var det redovisning av grupparbeterna i klassen och jag fastnade för två koncept som var riktigt snillrika ur innovationssynpunkt. Det första var två äldre tjejer som hade kommit på konceptet att ha en matbutik som att istället för att leverera billigt och vänlig etc som vanliga matbutiker har, så var de koncentrerade på att leverera mat av god kvalité och smak. Konceptet var ”…som en restaurang”, där det alltså skulle vara kockar och bagare anställda, butiksarbetare skulle vara klädda som kökspersonal, lokalen i sig skulle också utstråla restaurang med markiser, lite dämpad belysning och så vidare. De sa också att om man inte tyckte om smaken på något man köpt skulle man få lämna tillbaka det. Det låter riktigt dyrt, men för folk som verkligen tycker om god mat är det en underbart koncept. Tjejerna kommer köra skarpt på detta projekt och kollar på lokal i Eskilstunaområdet. De nämnde ’God smak’ ett par gånger men vet inte om det är arbetsnamnet bara eller om det kommer bli sånt i slutet. Planerat att öppna nästa sommar.

En annan idé som inte kommer lanseras skarpt, även om den är enklare att genomföra, var en grupp som kom på att istället för att försöka lösa världsproblemen inom miljötänket, med sopsortering, energisparande och annat, har de valt att låta sveriges ungdomar attÂ? tänka till genom fixa en enkel ständig pågående tävling. Idén är enkel och genialisk. Med hjälp av sponsorer som vill synas i miljösammanhang skakar de fram lite enklare priser, alltså inget man blir miljonär på utan nått enkelt att vinna. För att vinna det ska man filma sin miljöåtervinning och presentera den typ på youtube. Bästa grejen per vecka/månad vinner den där hundralappen eller tusenlappen eller vad det nu är. Om en person får fem idéer varav en är bra, hur många får då inte hela sveriges befolkning? Hur många av dem är inte riktigt bra? Som sen kan utvecklas till ändå bättre idéer av andra som ser filmen? Youtube-Idén är så pass smart att jag nästan får lust att driva vidare den och initialt avstå från en hundring i veckan till priser för att bygga upp kännedom och inkommande tips, men det kommer nog inte ske ändå.

Vår grupp hade också i mina ögon en genialiskt koncept. Vi ifrågasatte helt enkelt varför vi ska sortera i hemmet (vilket många ändå inte gör) när det idag finns teknologi som kan göra det åt oss. Konceptet är helt enkelt ”Don’t make me think!”. Ett företag i Norge har idag utvecklat en maskin som kan sortera avfall automatiskt, alltså glas, olika typer av papper, olika typer av plast etc etc. Så om den maskinen får matavfallet bortsorterat så fixar den resten. Varför ska vi då ha fyra-fem hinkar under diskhon för om vi kan göra det mycket enklare för oss? Med det som grund (och förhoppning att kommunen köper in en sådan maskin utvecklade vi två snygga hinkar som skall stå under diskhon, kompakta, designade och ergonomiska. En för matavfall och den andra för resten av avfallet. Jag tror personligen att sorteringen av avfallet kommer att öka markant då – då kan ALLA vara lata, inte bara de som inte har miljömoral. Stor nackdel: Kommunen måste köpa in den där maskinen.

Ettorna hade sin första tenta i innovation idag, hoppas det gick bra för dem. Men nu.. nu är det helg som bara fan! Och jag ska gamea!

Skriv en kommentar