Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

”Kära upplevelseindustri, ni kan dra åt helvete”

24 februari, 2009 (21:11) | Politik | Av: MaxH

I morgon gäller det, dödsdomen är här. Och spelindustrin tuggar i sig krona efter krona. ”Vill ni inte ha mina pengar så behåller jag dem!” skrev en bekant till mig angående att Spotify tvingades, av skivbolagen, begränsa utbudet. Nu är det inte längre en ekonomisk fråga där man har friheten att välja bort något. Det är en integritetsfråga med bakomliggande ekonomiska intressen som totalt skiter i vad människor tycker. Rick Falkvinge (pp) jämför regeringen vid elektriska munkar. (Förresten har Piratpartiet ökat med hundra pers på ett dygn, och snart får nog de ’stora’ se upp med vad pp kan åstakomma.) Jag väljer att återge Opassande Emmas inlägg. Därför att hon är en vis person och jag skulle kunna ha skrivit det här själv.

Mitt liv har genom åren berikats av fantastiska bidrag från den kreativa sektorn. Jag har gråtit till filmer, flämtat imponerat över fantastiska fotografier, hånglat till musik och blivit betagen av tv-serier och dataspel. En stor del av mina pengar har gått till dvd-samlingar, serietidningar och böcker. En prioritering jag gjort, för att jag upplevt det vara värt det.

Men med tiden har jag blivit allt mindre benägen att sponsra de negativa aspekterna av kartellbildningarna inom kultursektorerna. Visserligen har jag all förståelse för att man är orolig över att behöva konkurrera med gratis. Det är dessutom viktigt för mig att folk kan förtjäna sina uppehällen genom att syssla med det de älskar.

Jag kan inte acceptera att mänskliga rättigheter undergrävs emellertid. Handelsavtal som ACTA, genomförandet av Ipred, spärrfilter av lagliga webbsiter, hot mot kommunikation och åsiktsfrihet väger tyngre än min respekt för enskilda artisters oro.

Medans jag skriver detta har upphovsrättskarteller fri tillgång till politiker och lagstiftning. Avsikten är inte att vara rättvis mot samhället i stort, utan att låsa fast ett övertag till vissa representanter ur viss industri, kosta vad det kosta vill.

Följden blir att jag köper färre filmer än jag brukar göra normalt. I år har jag inte köpt en enda. Jag börjar känna mig tveksam till planerade utlägg för tv-seriesamlingar. Jag saknar något alldeles förbannat att gå på bio. Jag har till och med börjat känna tveksamhet inför att köpa böcker.

Så när “goda” nyheter presenteras på det här viset konstaterar jag att jag mest bara blir lätt illamående. Dessa koncerner har i mina ögon försatt sina chanser till respekt för länge sedan, inser jag. De borde ställas till svars, inte minst moraliskt, för den utveckling de bidragit till med sin penningstarka lobby.

Imorgon röstas Ipred-lagen igenom. Tack så mycket för det Warners, Universal, Sony och ni andra. Gratulerar till er makt och era inkomster, gratulerar att ni får styra nätoperatörer och politiker obehindrat. Extra gratulationer till er för att ni lyckats undergräva rättssäkerhet och politikers respekt för medborgare.

Jag kommer såklart inte att lägga en spänn på era företags produkter — det har gått alldeles för långt nu. Det skulle inte förvåna mig det minsta om detta framväxande motstånd kan komma att användas som motivering för att bedriva lobbyverksamhet om tvångsbetalning till kultursektorn. Kultursektorn som det kallas, fast det handlar om konglomerat som vill äga marknaden och styra internet och kliver över lik för att få till det.

Grattis till er och dra åt helvete, era jävlar. Jag säger det innan ni får rätt att stänga av webbsiter som min inom överskådlig framtid.

Kommentarer

Pingback från […] Existens Maximum, Anders Widén, Axel, Mikael Ståldal, Mårtensson, Verklighetskrig, Intensifier, Daniel och de små tomtarna, Knapsu, Fridholm, […]
Skrevs 25 feb 2009, 09:48

[…] Existens Maximum, Anders Widén, Axel, Mikael Ståldal, Mårtensson, Verklighetskrig, Intensifier, Daniel och de små tomtarna, Knapsu, Fridholm, […]

Pingback från […] grädde på den pannkakan verkar det här med logik verkar vara svårt för en del människor och organisationer. För en tid sedan införde Valve någon slags rättvisehistoria på Steam jag inte förstår mig […]
Skrevs 20 apr 2009, 23:04

[…] grädde på den pannkakan verkar det här med logik verkar vara svårt för en del människor och organisationer. För en tid sedan införde Valve någon slags rättvisehistoria på Steam jag inte förstår mig […]

Skriv en kommentar