Krnan i fildelningsfrgan – upphovsrtt r vldtkt.

10 april, 2009 (15:55) | Politik | Av: MaxH

Ngot som str mig r att mnga icke-PP och antipirater tror att PP vill avskaffa upphovsrtten och alla ska f tanka saker helt fritt, som om vi vore en form av IT-anarkister. Att vi tycker att terrorister ska kunna hrja fritt och vi ska titta p medan de bombar snder vra samhllen, att vi helt enkelt bryr oss om tekniken mer n ngot annat verhuvud taget. De m finnas sdana piratpartister, men jag tror inte att majoriteten vill det.

Det viktiga r att man utgr utifrn integriteten samt teknikutvecklingen och frn det synsttet utvecklar vettiga tjnster och betalningsalternativ som folk faktiskt vill ha. Integriteten drfr att det helt enkelt vger tyngre n pengar, teknikutvecklingen drfr att den inte gr att stoppa. Mediaindustrin mste helt enkelt frst att de flesta personer inte vill kpa musik och filmer p plastbitar lngre, och drfr inte behver mellanhnder. Personer vill ha enkelhet och smidighet, de senaste tio ren visar det ganska tydligt. Betrffande terrorister r det givet att polisen samt militren ska kunna avlyssna medborgarna nr det krvs och det finns misstanke om brott. Dremot r det lika givet att en myndighet som inte har ngot att gra med vare sig rttsvsendet eller militren inte ska kunna gra avlyssna dess medborgare, fr att kohandla med andra lnder. Eller fretag. Eller fr ngot annat som helst syfte.

Det spelar knappast ngon roll att de har kunnat tjna pengar p att leverera plastbitar med musik p sedan sextiotalet, marknader kommer och marknader gr. Frut levererade man isblock till hemmen, sedan kom kylskpet. Frut fanns det personer som tnde de gasdrivna gatlyktorna, sedan kom elen. Frut fanns det sadelmakare, sedan kom bilen. Frut fanns det personer som anvnde fax-maskiner, idag finns det mail. Ingen kan vertyga mig om att en speciell industri ska ha lagstadgat std fr att bedriva sin tekniskt frbisprugna affrsid. Man mste anpassa sig till verkligheten. Metro delar ut gratis tidningar och tjnar pengar p det, Loka sljer ngot som alla har tillgng till och tjnar pengar p det, och Olof Hansson sljer en diskpropp fr ver 400:-. ven han tjnar pengar p det. Jag vet att jag brjar bli tjatig, men jag kan inte sga det p ett annat stt: mediafretagen mste g frn plastbitar till att lra sig innovera.

38463-500-375

Har man en restriktiva upphovsrttlagar och patent frhindrar man nya ider att komma till. Det senaste exempel p det upptckte Christians son, som tycker att Warner Music Group sabbat Youtube. I en film, Sagan om Saftkalaset, har de tagit bort ljudet d det inkrktade p deras upphovsrtt. Hur de fr ihop sdan hr kreativitet till utebliven frsljning fr de grna bertta fr mig. Det grundlggande inom innovation (och viss del kreativitet) r just att lta olika ideologier krocka mot varandra. Bilden hr ovan r ett ypperligt exempel p det. Notera att bilden inte r kollage.

Lagar br ju terspegla medborgarnas intresse, och en en sekundr effekt (och hgst intressant) effekt med hela denna soppa blir att personer mer och mer slutar respekterar lagen, ngot som lagen faktiskt behver fr att fungera. I frlngningen pverkas medborgarnas tro p lagutvande delar ssom polis, domstol etc. Och om dessa inte kan luta sig mot lagen fr att hlla ordning i ett land, vem r det d som hller ordning?

Politiker ska bestmma lagar (som terspeglas av medborgarna) och rttsvsendet ska ta hand om att f medborgarna att flja dem. Inkomstberoende fretag har inget att gra i vare sig politikervrlden (Hej TPB-razzian och lobbyverksamheten i USA) eller i rttsvsendet (Hej Antipiratbyrn!). De har inte heller ntt att gra med vare sig skumma eller polisira metoder, vare sig de tror sig sjlva att de fr det eller inte.

Lagar r till fr att skydda ett lands medborgare. Att tjna pengar p patent och upphovsrtt r fr mig lika illa som att vldta och ta betalt fr det. Fan, dr har vi det. Vad, fildelning r stld? -Och upphovsrtt r vldtkt! Lika idiotiskt uttalande s klart, men jag avser dagens utformning av den.

Allts, det krvs inte s vrst mycket i studieskuld fr att frst att om de bara kan vinna om de inser vilken verklighet som vi lever i och vljer att anpassa sig till den. Tills dess kommer de att strida mot vderkvarnar. Dessvrre frutspr jag att att de kommer gra just det, eftersom de inte velat ndra p sig vare sig nr biblioteken kom, nr kassettbanden kom, nr videobandspelaren kom, eller nu nr vi har fetband, bittorrent, bloggar och mail.

Kommentarer

Kommentar av
Skrevs 2009-04-17

Bra skrivet. Hller verkligen med dig. Det dr med tnka utanfr ldan mste vara svrt nr man, som skivbolagen, r inkrd p ett spr och har hllt sig i det alldeles fr lnge.

Pingback från
Skrevs 2009-04-17

[…] skrev hr om dagen om att upphovsrtt r vldtkt, jag ska utveckla varfr. Marcin skrev precis ett blogginlgg ver hur kr han precis blev. Jag […]

Skriv en kommentar