Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Kärnan i fildelningsfrågan – upphovsrätt är våldtäkt.

10 april, 2009 (15:55) | Politik | Av: MaxH

Något som stör mig är att många icke-PP och antipirater tror att PP vill avskaffa upphovsrätten och alla ska få tanka saker helt fritt, som om vi vore en form av IT-anarkister. Att vi tycker att terrorister ska kunna härja fritt och vi ska titta på medan de bombar sönder våra samhällen, att vi helt enkelt bryr oss om tekniken mer än något annat överhuvud taget. De må finnas sådana piratpartister, men jag tror inte att majoriteten vill det.

Det viktiga är att man utgår utifrån integriteten samt teknikutvecklingen och från det synsättet utvecklar vettiga tjänster och betalningsalternativ som folk faktiskt vill ha. Integriteten därför att det helt enkelt väger tyngre än pengar, teknikutvecklingen därför att den inte går att stoppa. Mediaindustrin måste helt enkelt förstå att de flesta personer inte vill köpa musik och filmer på plastbitar längre, och därför inte behöver mellanhänder. Personer vill ha enkelhet och smidighet, de senaste tio åren visar det ganska tydligt. Beträffande terrorister är det givet att polisen samt militären ska kunna avlyssna medborgarna när det krävs och det finns misstanke om brott. Däremot är det lika givet att en myndighet som inte har något att göra med vare sig rättsväsendet eller militären inte ska kunna göra avlyssna dess medborgare, för att kohandla med andra länder. Eller företag. Eller för något annat som helst syfte.

Det spelar knappast någon roll att de har kunnat tjäna pengar på att leverera plastbitar med musik på sedan sextiotalet, marknader kommer och marknader går. Förut levererade man isblock till hemmen, sedan kom kylskåpet. Förut fanns det personer som tände de gasdrivna gatlyktorna, sedan kom elen. Förut fanns det sadelmakare, sedan kom bilen. Förut fanns det personer som använde fax-maskiner, idag finns det mail. Ingen kan övertyga mig om att en speciell industri ska ha lagstadgat stöd för att bedriva sin tekniskt förbisprugna affärsidé. Man måste anpassa sig till verkligheten. Metro delar ut gratis tidningar och tjänar pengar på det, Loka säljer något som alla har tillgång till och tjänar pengar på det, och Olof Hansson säljer en diskpropp för över 400:-. Även han tjänar pengar på det. Jag vet att jag börjar bli tjatig, men jag kan inte säga det på ett annat sätt: mediaföretagen måste gå från plastbitar till att lära sig innovera.

38463-500-375

Har man en restriktiva upphovsrättlagar och patent förhindrar man nya idéer att komma till. Det senaste exempel på det upptäckte Christians son, som tycker att Warner Music Group sabbat Youtube. I en film, Sagan om Saftkalaset, har de tagit bort ljudet då det inkräktade på deras upphovsrätt. Hur de får ihop sådan här kreativitet till utebliven försäljning får de gärna berätta för mig. Det grundläggande inom innovation (och viss del kreativitet) är just att låta olika ideologier krocka mot varandra. Bilden här ovan är ett ypperligt exempel på det. Notera att bilden inte är kollage.

Lagar bör ju återspegla medborgarnas intresse, och en en sekundär effekt (och högst intressant) effekt med hela denna soppa blir att personer mer och mer slutar respekterar lagen, något som lagen faktiskt behöver för att fungera. I förlängningen påverkas medborgarnas tro på lagutövande delar såsom polis, domstol etc. Och om dessa inte kan luta sig mot lagen för att hålla ordning i ett land, vem är det då som håller ordning?

Politiker ska bestämma lagar (som återspeglas av medborgarna) och rättsväsendet ska ta hand om att få medborgarna att följa dem. Inkomstberoende företag har inget att göra i vare sig politikervärlden (Hej TPB-razzian och lobbyverksamheten i USA) eller i rättsväsendet (Hej Antipiratbyrån!). De har inte heller nått att göra med vare sig skumma eller polisiära metoder, vare sig de tror sig själva att de får det eller inte.

Lagar är till för att skydda ett lands medborgare. Att tjäna pengar på patent och upphovsrätt är för mig lika illa som att våldta och ta betalt för det. Fan, där har vi det. Vadå, fildelning är stöld? -Och upphovsrätt är våldtäkt! Lika idiotiskt uttalande så klart, men jag avser dagens utformning av den.

Alltså, det krävs inte så värst mycket i studieskuld för att förstå att om de bara kan vinna om de inser vilken verklighet som vi lever i och väljer att anpassa sig till den. Tills dess kommer de att strida mot väderkvarnar. Dessvärre förutspår jag att att de kommer göra just det, eftersom de inte velat ändra på sig vare sig när biblioteken kom, när kassettbanden kom, när videobandspelaren kom, eller nu när vi har fetband, bittorrent, bloggar och mail.

Kommentarer

Kommentar av Bra skrivet. Håller verkligen med dig. Det där med tänka utanför lådan måste vara svårt när man, som skivbolagen, är inkörd på ett spår och har hållt sig i det alldeles för länge.
Skrevs 17 apr 2009, 17:15

Bra skrivet. Håller verkligen med dig. Det där med tänka utanför lådan måste vara svårt när man, som skivbolagen, är inkörd på ett spår och har hållt sig i det alldeles för länge.

Pingback från […] skrev här om dagen om att upphovsrätt är våldtäkt, jag ska utveckla varför. Marcin skrev precis ett blogginlägg över hur kär han precis blev. Jag […]
Skrevs 17 apr 2009, 23:28

[…] skrev här om dagen om att upphovsrätt är våldtäkt, jag ska utveckla varför. Marcin skrev precis ett blogginlägg över hur kär han precis blev. Jag […]

Skriv en kommentar