Kreativiteten i Youtube

17 april, 2009 (23:28) | Daniel, Politik | Av: MaxH

Fga frvnande har PP blivit landets femte strsta parti, med en (i skrivande stund) 19600 medlemmar, en kning runt fyra tusen medlemmar p 12 timmar. Det har ju inte heller gtt dligt sedan jul direkt. Tyvrr r det rtt sjlvklart som en reaktion till infrandet av FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet men tyvrr behvs det. Uppenbarligen tycker iaf nitton tusen mnniskor det. S klart ska vi inte heller glmma att Ung Pirat nu r Sveriges strsta ungdomsfrbund. Av ngon anledning vill den jvla journalisten ocks antyda att det r mycket enklare att bli medlem p Ung Pirat n andra ungdomsfrbund, ngot Rick underskte nrmare fr en mnad sen. Jvla hycklande journalist.

ver en vlbehvlig social stund ver varsin latten pratade jag lite om PP med en vn idag, som likt Peter Sunde sa i presskonferensen att han bryr sig ocks fr andra frgor och drfr rstar p ett annat parti n PP. Min vn tyckte det var fr oskert att rsta p ett parti som inte har ngra andra sikter. Jag hller med om att det r PPs akilleshl, men jag tror att det ocks deras styrka. Skulle PP ha ett fullstndigt partiprogram, s att sga, skulle det inte kunna locka till sig lika mnga mnniskor. Personligen vger frgorna om yttrandefrihet, upphovsrtt och patent s pass mycket att jag inte kan tnka mig rsta p ngot annat lngre. PP r de enda personerna som faktiskt frstr att tekniken inte gr att stoppa, oavsett hur mnga lagar det kommer till, att affrsmodellerna mste anpassas, inte mnniskorna. (Jag blev dessutom just nu pmind om att ganska mnga av partierna i riksdagen hade som valmanifest att de inte skulle jaga fildelare. Vad hnde med det?)

Jag skrev hr om dagen om att upphovsrtt r vldtkt, jag ska utveckla varfr. Marcin skrev precis ett blogginlgg ver hur kr han precis blev. Jag reagerade mest p rubriken frst, men jag bara se ngra minuter av videon han lnkar till fr att frst precis vad han menar. Ni kanske har sett en (ocks helt underbar) filmsnutt som heter Web 2.0 The machine is us/ing us. Den r gjord av en antropolog vid namn Michael Wesch, som i filmen nedan hller ett fredrag. Han frklarar han vldigt lttfrsterligt varfr upphovsrtten inte fungerar i den digitala vrlden och varfr den r ett direkt hinder till kreativitet. Det ironiska i sammanhanget r att Youtube nu har brjat falla offer fr musikbolagen och brjat censurera ljudspren i mnga filmer. Frelsningen r dock filmad fr snart ett r sedan, lngt innan Youtube brjade gra med censuren. Jag blir ocks helt kr i denna video, men samtidigt blir jag grtfrdig. Mediaindustrin vill kontrollera informationen, information r det kraste vi har, det formar oss mnniskor. Information vill vara fri och alla inskrnkningar p det r vldtkt. Det jobbas fr att mnniskor ska godtyckligt kunna bli avstngda frn internet, och fr att tullen ska kunna genomska din dator eller MP3-spelare efter upphovsrttsskyddat material. Om till och med landets bibliotek brjar bekymra om IPRED-lagen sig har det fr fan gtt fr lngt!

Nvl, hr r frelsningen jag pratade om. Se och ta dig tid att njuta. Glm alla bekymer och se mjligheterna i mediet.

Skriv en kommentar