Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Kreativiteten i Youtube

17 april, 2009 (23:28) | Daniel, Politik | Av: MaxH

Föga förvånande har PP blivit landets femte största parti, med en (i skrivande stund) 19600 medlemmar, en ökning runt fyra tusen medlemmar på 12 timmar. Det har ju inte heller gått dåligt sedan jul direkt. Tyvärr är det rätt självklart som en reaktion till införandet av FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet men tyvärr behövs det. Uppenbarligen tycker iaf nitton tusen människor det. Så klart ska vi inte heller glömma att Ung Pirat nu är Sveriges största ungdomsförbund. Av någon anledning vill den jävla journalisten också antyda att det är mycket enklare att bli medlem på Ung Pirat än andra ungdomsförbund, något Rick undersökte närmare för en månad sen. Jävla hycklande journalist.

Över en välbehövlig social stund över varsin latten pratade jag lite om PP med en vän idag, som likt Peter Sunde sa i presskonferensen att han bryr sig också för andra frågor och därför röstar på ett annat parti än PP. Min vän tyckte det var för osäkert att rösta på ett parti som inte har några andra åsikter. Jag håller med om att det är PPs akilleshäl, men jag tror att det också deras styrka. Skulle PP ha ett fullständigt partiprogram, så att säga, skulle det inte kunna locka till sig lika många människor. Personligen väger frågorna om yttrandefrihet, upphovsrätt och patent så pass mycket att jag inte kan tänka mig rösta på något annat längre. PP är de enda personerna som faktiskt förstår att tekniken inte går att stoppa, oavsett hur många lagar det kommer till, att affärsmodellerna måste anpassas, inte människorna. (Jag blev dessutom just nu påmind om att ganska många av partierna i riksdagen hade som valmanifest att de inte skulle jaga fildelare. Vad hände med det?)

Jag skrev här om dagen om att upphovsrätt är våldtäkt, jag ska utveckla varför. Marcin skrev precis ett blogginlägg över hur kär han precis blev. Jag reagerade mest på rubriken först, men jag bara se några minuter av videon han länkar till för att förstå precis vad han menar. Ni kanske har sett en (också helt underbar) filmsnutt som heter Web 2.0 The machine is us/ing us. Den är gjord av en antropolog vid namn Michael Wesch, som i filmen nedan håller ett föredrag. Han förklarar han väldigt lättförståerligt varför upphovsrätten inte fungerar i den digitala världen och varför den är ett direkt hinder till kreativitet. Det ironiska i sammanhanget är att Youtube nu har börjat falla offer för musikbolagen och börjat censurera ljudspåren i många filmer. Föreläsningen är dock filmad för snart ett år sedan, långt innan Youtube började göra med censuren. Jag blir också helt kär i denna video, men samtidigt blir jag gråtfärdig. Mediaindustrin vill kontrollera informationen, information är det käraste vi har, det formar oss människor. Information vill vara fri och alla inskränkningar på det är våldtäkt. Det jobbas för att människor ska godtyckligt kunna bli avstängda från internet, och för att tullen ska kunna genomsöka din dator eller MP3-spelare efter upphovsrättsskyddat material. Om till och med landets bibliotek börjar bekymra om IPRED-lagen sig har det för fan gått för långt!

Nåväl, här är föreläsningen jag pratade om. Se och ta dig tid att njuta. Glöm alla bekymer och se möjligheterna i mediet.

Skriv en kommentar