Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Piratvågen får vind i seglen

17 april, 2009 (11:25) | Daniel, Politik | Av: MaxH

Argh. Burken som bloggen ligger på bestämde sig att dö, med en hårddisk som orsak. Efter tre dagar och massor av dataskyfflande, ominstallation och inställningar av en linux njewb så lever systemet igen. Hooray, praise the hardware gods!

Detta gjorde att jag prioritera bort en massa andra saker, som att sova på rätt tider, läsa nyheter och bloggar, och massa annat. En bra followup hittade jag hos opassande emma. Banhof är till exempel rätt smarta. Tyvärr kan jag inte välja operatör här, men fasiken vad jag önskar det. Förresten läste jag också att Tekniska museet har köpt de gamla TPB-servrarna, de som beslagstogs, för 2000:-., för att ställa ut dem bland sina andra maskiner som förändrade människan.

Piratebay-domen har kommit. Förresten läckte den ut en timma innan, det är rätt skoj om du frågar mig. Som Peter Sunde skrev i en annan twitter,”Really, it’s a bit LOL. It used to be only movies, now even verdicts are out before the official release.” Se där, information wants to be free, som Flashback en gång hade som slogan.

I vilket fall, ungefär 30 miljoner spänn vill nämdemännen att de fyra tilltalade ska hosta upp, uppdelat i betalning för upphovsrättsligt utnyttjande och i skadestånd. Dessutom ska de spendera ett år i fängelse. Ni kan ladda ner domen här.

Rättens ordförande höll en presskonferens där han först gick igenom domen, senare blev det en rätt rörig frågestund. I denna frågestund får han två frågor vars svar jag är konfunderad över. Den ena är frågan om han är nöjd med domen, och han svarar ”Ja, det är jag”. Ska inte han vara opartisk? Den andra frågan är om det internationella intresset, varvid han kommenterar det med att han är förvånad över det stora intresset i domen. Jäkla tomte som inte har verklighetsförankring. Å andra sidan är jag föga förvånad av jurister att döma efter regler (eller iaf hänvisa till dem), det är ju så det fungerar.

Under den röriga frågestunden läser jag två kommentarer på twitter som jag också blir fundersam över. langvann skriver ”Merkelig å bli dømt for medvirkning når ingen blir dømt for den kriminelle handlingen?Jo, mycket märkligt. Den andra är från någon intervju och det handlar om Carl Lundström, den affärsman som sålde servrar och internetanslutning till de andra tre grabbarna. Kommentaren var att den affären kostar honom 30 mille, han sålde en standardprodukt. I min mening lika groteskt som att Volvo skulle få betala för de personer som dör pga deras biltillverkning. Eller att Google skulle bli stämda för att också länka till torrentfiler.

Många undrar vad det kommer innebära praktiskt. Jag drar mig till minnes en intervju med Peter Sunde där han säger ”Om vi får en fällande dom kommer folk att bli ännu mer irriterande på att man inte ens kan få rätt i rättssystemet, då är ju det korrupt. Får vi en friande dom så får vi rätt, och då stärks ju rörelsen av det också. Så här finns ingen annan utväg än att vi vinner på det här politiskt. Vi vill ju bli frikända, men oavsett så vinner vi.” Tja, Piratebay är ju fortfarande uppe och kommer fortsätta vara det. Folk kommer bli förbannade och Piratpartiets siffror kommer explodera ytterligare. Förhoppningsvis får PP massor av röster i EU-valet den sjunde juni, även en av dig.

Tekniken kommer att fortsätta existera och det kan inget rättsväsende ändra på. Hax skriver på ett bra sätt om vad som kommer att hända.

Kommentarer

Pingback från […] undra på att domaren i TPB-rättegången var nöjd med domen. Han är ju medlem i föreningen för upphovsrätt. Det är ju inte så att svenska medborgare […]
Skrevs 23 apr 2009, 13:02

[…] undra på att domaren i TPB-rättegången var nöjd med domen. Han är ju medlem i föreningen för upphovsrätt. Det är ju inte så att svenska medborgare […]

Skriv en kommentar