Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

…och de gör det nu heller!

18 april, 2009 (13:53) | Politik | Av: MaxH

Oscar Swartz skrev precis ett inlägg med en kort historisk tillbakablick om varför vi har varit en ledande IT-nation, som nu håller på att urholkas. Jag fastnar speciellt för ett stycke han skriver.

Faktum är att några av Sveriges främsta entreprenörer just blivit dömda till fängelse. De har skapat något stort: En community som attraherar mängder av människor som vill dela med sig av digital information. Alla kunde ha gjort detta. Skivbolag, Hollywood, avdankade popstjärnor, ja vem som helst. Det gjorde de inte.

Precis, de gjorde det inte.

Det påminner mig en dokumentär om internet jag såg för några år sedan, där de pratar en miljonär som tjänat pengar på att sälja porr på internet. Hans koncept var enkelt, han anordnar en fest, öser festen med sprit och låter folk knulla medan han filmar det. Sen säljer han filmerna på nätet. Om nån tjej kom och klagade efteråt fick hon nån hundradollarlapp. Det intressanta och insiktsfulla som porrkillen sa var att många säger att de önskar de själva kommit på samma idé som han, antagligen eftersom de också ville tjäna lätta pengar i stora kvantiteter. Men porrkillen ställde sig frågande och jämförde det med att det vore som att säga att de önskade att de hade börjat träna på golf samtidigt som Tiger Woods hade börjat.

Alla får vi idéer och det svåra är inte att komma på dem, vi är alla någorlunda kreativa. Skillnaden är att en del genomför sina idéer. Att vara orädd och våga genomföra även de mest korkade ideer är själva konceptet bakom innovativt entrepenörskap! Det kan gå åt fanders. Det kan också gå hur bra som helst. Du kanske kan förändra världen. Bakom varje lyckad affärsidé ligger säkert tio misslyckade.

Tiger Woods började väl spela golf för att han gillade det, och fortsatte för att han var bra på det. Jag kan slå vad om att han någon gång bestämde sig att leva på sitt golfande, även om det är ett något udda karriärsval. Porrkillen fick en (i min mening) rätt vrickad ide, och tjänar flis på det eftersom han gjorde verklighet av det. Upplevelseindustrin försöker nu med rättsliga åtgärder tvinga oss att fortsätta köpa deras produkter på plastbitar eftersom de är den affärsmodell de känner till. De inser inte att förändringar alltid kommer på nya och oväntade sätt och att dessa måste man möta. Att ignorera dem och sedan skrika på hjälp och tyck synd om mig-rop fungerar inte i en marknadsvärld.

Men okej, mediaindustrin gjorde inget eget ’piratebay’, historien kan vi inte ändra på. Men varför gör de det inte nu då? Jag bara förstår inte det. Jag förstår inte deras övertygelse om att ingenting förändras, jag förstår inte deras övertygelse om att marknadsmässiga förändringar möter man med piskor och lagar. Förklara det för mig. Under tiden väntar jag på att deras advokatpengar ska ta slut så vi får lugn och ro igen.

Förresten, på tal om upphovsrätt fick jag precis denna länk, där DN har en bild från Peter Sundes digitalt utsända presskonferens. Snygg bild och layout av nyheten. Min fundering är, precis som kommentaren där under, vem äger upphovsrätten till den bilden? Inte lär det vara DN.se i alla fall, vilket gör det utmärkt att dra dem inför rätta för upphovsrättsligt intrång.

Piratpartiet har i skrivande stund ökat medlemsantalet med cirka 6500 personer på lite mer än ett dygn. Förra rekordet var vid TPB-razzian då nästan tusen personer blev medlemmar. Jag ser ett ljus i denna dimma.

Ja, jag har bytt tema på bloggen. Hittade äntligen ett som var bredare OCH hade en okej design. Jag antar att jag är kräsen på mina krav.

Skriv en kommentar