Marknadsfring r 2009

22 april, 2009 (23:40) | Daniel, Politik, Spel | Av: MaxH

unni

Det ni ser r en skrmdump av PirateBays framsida. Unni Drugge har allts lst in och slppt sin bok p PirateBay. Exklusivt (ett tag iaf…) Tror ni att boken blir lst? Tror ni att hennes lsare gillar henne, inte bara som frfattare, men som frebild? Tror ni hon fr ngra donationer fr det?

Oavsett vad fasiken ni tror har hon fattat vilken vg man gr idag. Anna utvecklar lite mer.

Jag pratade med en vn idag litegranna om dagens politiksituation, det r nd lite svr att undvika den. rligt talat r jag lite trtt p samtalsmnet, men jag brinner s hrt fr det som ni mrker. I vilket fall, vnnen och jag brukar ha ganska olika sikter rent politiskt och diskussionerna brukar bli lnga och sluta med att vi inte r verrens. Han frgade mig lite granna om vad Carl Lundstrm hade gjort fr att frtjna ett r och 30 mille i bter, litegranna med undertonen att det r rtt skadat (han slde bredband och datorer till de tre andra). Strax efter det pratade vi om upphovsrtten (med skl till att den r p frslag att hjas frn 50 till 95 r) dr jag sa att den borde snkas till typ 5 r eller ntt. Som den r nu r den vldtkt p vrt samhlle. P ntt stt var det klart som korvspad fr bda av oss.

Det var inte heller svrt fr oss att se en av krnfrgorna; Idag behvs det inga mellanhnder som tar hand om artisterna och deras musik och trycker den p plastbitar. P samma stt behvs inte heller att ge ut filmer p plastbitar i olika form. Seinfelt skmtade en gng om att mnniskor tycker om fyrkantiga paket med ett slut i, detta gller inte lngre. Mnniskor vill nu ha enkla leveranser och har inget emot att betala fr det. Se Spotify. Se Youtube. Se on-demand-tekniken i digitalTV. Skivbolag behvs inte lngre! Och igen, jag vntar p att deras juristpengar ska ta slut s vi slipper detta sthej. (Dremot behvs filmproduceringsbolag)

(Hr ngonstans kom jag att tnka p Lovefilm, och blir slagen av vilken total absurd affrsid de har. De har fastnat p att skicka plastbitar fram och tillbaka. Jag har ingen aning vilken film jag r sugen p att se imorgon, dremot vet jag mycket vl vilken film jag vill se om en kvart. Jisses.)

Patent var dock lite mer komplicerat, vilket ven jag erknner. Med det klassiska exemplet med medicin, dr i ena vgsklen r sjuka och fattiga mnniskor som behver medicin, andra sidan ekonomiska medel fr att kunna ta fram nya mediciner. Enligt Rick Falkvinge, i ett gammalt utskick (kllor i forumtrden), lgger lkemedelsindustrin bara 15% p forskning och nstan hlften p marknadsfring och vinst. Och en tredjedel av forskningspengarna fr att g runt existerande patent.

Rick freslr dr att lta forskningen ske ppet p universitet medan ver kaffet sa jag till min vn, utan ngon som helst eftertanke, att lta staten st bakom ekonomiska biten p ngot stt. Jag vet inte hur, det var inte med ngon eftertanke som sagt. Senare kom jag p en bttre id; de kan vl gra en ’Microsoft’. Allts om ett stort fretag tar fram en ny medicin, och s kommer ett mindre fjuttigt fretag och pirat-sljer det s kan vl de stora kpa upp de lilla, a la Pacman. Som sagt, utan att tnka efter s vrst mycket.

I vilket fall fungerar det inte nu. Paten r ett monopol som skadar vidare utveckling. ven om ni nu inte hller med s spelar det inte s stor roll; de fattiga och sjuka mnniskorna fr fr lite medicin med patent iaf. Vg det mot varandra: personers hlsa eller fretags ekonomiska vinst.

Glm inte att g att rsta den 7e juni (Robert har namnsdag d), oavsett hur ni rstar. Och p tal om partier kan jag inte bara lta bli att lnka in dessa tv bilder. Ja, jag r fascinerad, jag har svrt att slppa det. Fenomenet. Jag hade inte rknat med det.

Frresten r jag nog lite tiltad idag. Jag kpte en gamepad. Sen spelade jag Burnout Paradise i 1½-2 timmar. Ni som knner mig vet att jag ordat mnga gnger om att jag ogillar konsoller (eftersom de har kassa spel och kass styrning) och arkadbilspel. Till mitt frsvar? Jag hade roligt.

Skriv en kommentar