Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Marknadsföring år 2009

22 april, 2009 (23:40) | Daniel, Politik, Spel | Av: MaxH

unni

Det ni ser är en skärmdump av PirateBays framsida. Unni Drugge har alltså läst in och släppt sin bok på PirateBay. Exklusivt (ett tag iaf…) Tror ni att boken blir läst? Tror ni att hennes läsare gillar henne, inte bara som författare, men som förebild? Tror ni hon får några donationer för det?

Oavsett vad fasiken ni tror har hon fattat vilken väg man går idag. Anna utvecklar lite mer.

Jag pratade med en vän idag litegranna om dagens politiksituation, det är ändå lite svår att undvika den. Ärligt talat är jag lite trött på samtalsämnet, men jag brinner så hårt för det som ni märker. I vilket fall, vännen och jag brukar ha ganska olika åsikter rent politiskt och diskussionerna brukar bli långa och sluta med att vi inte är överrens. Han frågade mig lite granna om vad Carl Lundström hade gjort för att förtjäna ett år och 30 mille i böter, litegranna med undertonen att det är rätt skadat (han sålde bredband och datorer till de tre andra). Strax efter det pratade vi om upphovsrätten (med skäl till att den är på förslag att höjas från 50 till 95 år) där jag sa att den borde sänkas till typ 5 år eller nått. Som den är nu är den våldtäkt på vårt samhälle. På nått sätt var det klart som korvspad för båda av oss.

Det var inte heller svårt för oss att se en av kärnfrågorna; Idag behövs det inga mellanhänder som tar hand om artisterna och deras musik och trycker den på plastbitar. På samma sätt behövs inte heller att ge ut filmer på plastbitar i olika form. Seinfelt skämtade en gång om att människor tycker om fyrkantiga paket med ett slut i, detta gäller inte längre. Människor vill nu ha enkla leveranser och har inget emot att betala för det. Se Spotify. Se Youtube. Se on-demand-tekniken i digitalTV. Skivbolag behövs inte längre! Och igen, jag väntar på att deras juristpengar ska ta slut så vi slipper detta ståhej. (Däremot behövs filmproduceringsbolag)

(Här någonstans kom jag att tänka på Lovefilm, och blir slagen av vilken total absurd affärsidé de har. De har fastnat på att skicka plastbitar fram och tillbaka. Jag har ingen aning vilken film jag är sugen på att se imorgon, däremot vet jag mycket väl vilken film jag vill se om en kvart. Jisses.)

Patent var dock lite mer komplicerat, vilket även jag erkänner. Med det klassiska exemplet med medicin, där i ena vågskålen är sjuka och fattiga människor som behöver medicin, å andra sidan ekonomiska medel för att kunna ta fram nya mediciner. Enligt Rick Falkvinge, i ett gammalt utskick (källor i forumtråden), lägger läkemedelsindustrin bara 15% på forskning och nästan hälften på marknadsföring och vinst. Och en tredjedel av forskningspengarna för att gå runt existerande patent.

Rick föreslår där att låta forskningen ske öppet på universitet medan över kaffet sa jag till min vän, utan någon som helst eftertanke, att låta staten stå bakom ekonomiska biten på något sätt. Jag vet inte hur, det var inte med någon eftertanke som sagt. Senare kom jag på en bättre idé; de kan väl göra en ’Microsoft’. Alltså om ett stort företag tar fram en ny medicin, och så kommer ett mindre fjuttigt företag och pirat-säljer det så kan väl de stora köpa upp de lilla, a la Pacman. Som sagt, utan att tänka efter så värst mycket.

I vilket fall fungerar det inte nu. Paten är ett monopol som skadar vidare utveckling. Även om ni nu inte håller med så spelar det inte så stor roll; de fattiga och sjuka människorna får för lite medicin med patent iaf. Väg det mot varandra: personers hälsa eller företags ekonomiska vinst.

Glöm inte att gå att rösta den 7e juni (Robert har namnsdag då), oavsett hur ni röstar. Och på tal om partier kan jag inte bara låta bli att länka in dessa två bilder. Ja, jag är fascinerad, jag har svårt att släppa det. Fenomenet. Jag hade inte räknat med det.

Förresten är jag nog lite tiltad idag. Jag köpte en gamepad. Sen spelade jag Burnout Paradise i 1½-2 timmar. Ni som känner mig vet att jag ordat många gånger om att jag ogillar konsoller (eftersom de har kassa spel och kass styrning) och arkadbilspel. Till mitt försvar? Jag hade roligt.

Skriv en kommentar