Iria och tullen…

5 juni, 2009 (00:56) | Daniel, Politik | Av: MaxH

Frbannade hor och knark. Frbannade jvla tull och frbannade jvla Europeiska Union.

Jag har precis varit till Arlanda med min bror fr att ta emot mamma och pappa. Det udda fr denna gng r att de har tagit hand om en hund nere i Spanien, vid namn Iria. Mamma har blivit kr i hunden och efter mycket om och men s gr pappa med p att ta med hunden till Sverige. Nr jag hrde det blev jag superglad fr mammas skull, jag vet att hon gillar Iria. S de gr till veterinr dr de hunder fr maskpiller, sprutor och en hel del annat. Mamma frgar specifikt om problem att resa till Sverige med hund och veterinren vet att ngra lnder r kinkiga. Hon skulle kolla upp det men sger ingenting om det vid nsta veterinrbesk. Inte heller personalen p flygbolaget sa ntt nr det frgade om vilka problem som kan uppst.

S, jag och brorsan vntar allts p Arlanda, ivrigt p att de tre ska komma ut ur skjutdrrarna. Till slut kommer pappa fram och sger att de inte fr in hunden, och att tulltjnstemannen r bestmd om det. Tjnstemannen kan inte heller svara vad de ska gra. Inte en enda lsning eller frslag till lsning, bara att hunden inte kan komma in. Jvla nolla han var. Alternativen just d var inte att vnda tillbaka (d det var ankomsthallen), mjligtvis att sova ver p golvet dr inne… eller lmna hunden till tullen och lta det bli deras problem och g in Sverige. Jvla nolla. Jag vet att han fljer regler, men han kan inte ha jobbat dr speciellt lnge. Han kunde inte ens informera om hur ANDRA gjort nr det hnt dem. Han var en jvla levande stoppskylt utan ngon som helst intelligens.

dsc00871Efter ett tag kommer en ldre tulltjnsteman som r lite mer human. Han tillter brorsan och mig att trffa hunden ngra minuter i tullomrdet medan de skriver pappersarbete. Jag mter min mamma storblandes. Min kra mamma… Vi hlsar p hunden, tar bilder och filmar lite. Morsan frgar tullen om det inte ens gr att man tar in hunden och de har honom inomhus i tre mnader under tiden testen fixas. Hemkarantn, mumlar tulltjnsteman 2, och sger att det beslutet tas av Jordbruksverket, vilket inte kan ns 2230 en torsdagskvll s klart. Han sa ocks att det r rtt sllan de beviljar snt. Vi tar numret till JBV nd.

Morsan och farsan gr till Spanair fr att f in hunden till deras Cargo dr hunden sover i sin bur inatt… eller ja, tills vi hr av oss. Alternativ funderas p med suckar ver byrkratin. Att skicka hunden till syrran (som bor i norra Spanien) r ett rtt bra alternativ, att lta hunden sitta i karantn 120 dagar r knappast humant fr hunden eller kostnadsmssigt frsvarsbart. Jag skulle kunna resa ner till Spanien med hunden (eftersom jag inte har jobb just nu) och ta hand om den under en liten tid. Vi funderar, frst ut r att ringa jordbruksverket och be om ett mirakel. Mamma liksom frtjnar den hunden, och pappa gr nog bara med p DEN hunden.

Sklet till att det inte fr komma in r rabiestest. Tre mnader efter att hunden ftt rabiesspruta ska man gra ett rabiestest (och om jag frstod rtt s tar sjlva testet ocks nn mnad eller flera). Det som krnglar till det hela r att hunden r kanske ett halvr gammal, s att skicka ivg hunden fyra mnader fr att sen skeppa tillbaka den r inte riktigt, ehm, proportionerligt liksom. Detta test informerade varken den spanska veterinren om eller resebolagspersonalen. Tydligen r det s att det r Sverige och Irland (och eventuellt ngra fler lnder) som har dessa regler. Jag ifrgastter vad i helvete EU r till fr, rligt talat. Om en hund r sjuk, fr den inte vara sjuk i ett annat EU-land?!

Naturligtvis fljer tulltjnstemnnen bara regler. Den humana var riktigt trevligt till och med, jag nskar de vore svin s man kunde svra t dem lite. Men fundera lite lngre, vem r reglerna till fr? Fr ntt r sedan hade brorsan sett en sak nere i spanien, ni vet i det dr landet dr man INTE r paragrafryttare och man ser till sklen till lagar och regler. En bil stod i vgen i en ganska otrafikerad rondell. Efter ett tag kommer en polis, han frgar runt och undrar om nn vet vem som ger bilen. Ingen knner till det, och d skriver han en parkeringsbot. Hans syfte var inte att skriva en bot, utan att f bort bilen.

Oavsett hur rtt tulltjnstemnnen har agerade de eftersom reglerna har rtt.

Jag hatar tullen. Och jag r inte direkt positiv till EU heller. Inget av dem har frbttrat mitt liv, eller nn jag knner heller fr den delen.

Filmsnutt fr den som nu r intresserad.

Det r val om tv dagar. Rsta redan idag, oavsett vad ni rstar p.

Kommentarer

Pingback från
Skrevs 2009-06-12

[…] kom jag hem efter att ha lmnat av mammas hund Iria till min syster. Bakgrunden finns hr (del tv, del […]

Skriv en kommentar