Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Telefoner nu igen

22 augusti, 2009 (00:43) | Daniel, Elektronik | Av: MaxH

Jag är irriterad på avsaknad av många triviala grundfunktioner i Android. Missförstå mig rätt, Android är det bästa som hänt sedan, tja, iphönen kom ut, ungefär (och hade android inte hänt hade jag nog köpt en iphön). Även om jag inser att mycket bygger på vana från föregående telefoner (Hej SonyEricsson), menar jag bara att en del saker borde ha varit med från grunden i Android och inte behövas stoppas in genom apps. Just nu är Android mer beta än som en produkt som faktiskt skeppats.

Jag hoppas verkligen att en dessa saker bara är förbisedda av devs. Jag börjar tröttna på att man måste ha en app för varje liten skitgrej man vill göra. Trots att detta är just en av Androidens styrka blir det här dess svaghet. Mer processer, mindre minne, mindre system resurser… You feel me, right?android

 • Till exempel är SMS-funktionen rätt värdelös, speciellt för mig som messar mycket. Man kan inte skicka ett meddelande till grupper, om man inte lägger till dem manuellt varje gång. När man lägger till fler mottagare måste man skriva in dem, istället för att välja från en lista. Man kan inte forwarda ett specifikt meddelande i en thread, utan bara senaste (innan man går in i thread-vyn). Och när man skriver meddelandet är rutan pytteliten (detta antar jag att det kan dock vara min ROM? nk02 ION)
 • En ’utforskare’ borde ha varit med från grunden.
 • Lättare sätt att multitaska och stänga/döda program. Just nu vet jag inte om ett program är igång eller inte.
 • Skicka och ta emot filer med blåtand. Och digitala visitkort/kalenderposter.
 • Bestämma vilka ljud jag vill som olika signaler, oavsett i vilken katalog de råkar ligga i.
 • Bestämma antal skärmar. Okej, det kanske är en designgrej från dem, men sortera ikonerna i foldrar då? Och för helvete, kunna strukturera sina apps i den där fliken… och gömma undan den under settings -> all apps eller nånting.
 • Kunna se i status om wifi (och bt/gps?) är påslaget även om det inte är nån anslutning.
 • Kunna klicka på ikonerna i statusbar för att få upp dess inställningar. (typ som musikspelaren när den ligger däri)
 • Och naturligtvis, att kunna ha svenskt tangentbord och som språkval i telefonen.

HTC_magic_iphoneSom ni märker har jag sedan jag köpte magicen inte varit helt nöjd. Det beror främst på att jag hade min gamla (w890) som både m3p-spelare och telefon… dock saknade jag wifi, och det var där det började med sneglandet på andra telefoner. Magicen är inte helt okej att köra som mediatelefon, t.ex. är jag ständigt rädd att batteriet inte ska räcka dagen ut för mig. (Sen kan man argumentera om att man ska avinstallera widgets och döda processer – men då kan man lika gärna skaffa en vanlig telefon). Att skaffa en mp3spelare bredvid magicen känns för mig att backa utvecklingen. Its not me.

Jag gillar inte frukter på elektronik, än mindre att låsa in mig, men jag har inte kunnat släppa tanken på ifönen som fungerande mediatelefon samt på magicens kassa ’media’prestanda. Efter att ha slagit bort tanken flertalet gånger och sen inte kunna släppa det, så inser jag en del stora skillnader mellan dessa två, som koncept:apple-logo-dec07

 • Ifönen är en avancerad mediatelefon, medan Magicen är en mindre dator. Med det menar jag att ifönen har ett ’strippat/begränsat OS’ till sådan grad att det inte längre kan kallas dator per teknisk benämning, medan android har möjligheter ganska öppna från start och är, well, ganska allsidig.
 • Androidtelefoner är nyfödda. Det kommer att krävas en hel del tid, om det ens går, att nå till samma standard som ifönen, vad gäller community etc. När den tiden kommer är också magicen gammal.
 • Androidtelefoner har flera parter inblandade (os och tillverkare) som gör dem beroende av varandra, medan Apple har kontroll på både OS och hårdvara. Om vilket av det som är en fördel låter jag vara helt osagt.

Helst av allt skulle jag vilja köra framtida, fixad, version av Android på en hårdvara som motsvarar ifön 3gs… men fan, jag vill också vinna på triss och inte behöva knega. En del saker finns bara inte. Jag är knappast ”frälst” av äpplena, men nu råkar det vara så att jag vill ha en bra (och smart) mediatelefon, och som jag ser det finns bara en tillverkare av dem. Och tydligen tänker jag inte helt snett heller, svaren att döma i swedroids forum.

Så en beställning vankas snart antar jag.

Skriv en kommentar