Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Öppen innovation, patent och upphovsrätt

5 oktober, 2009 (00:01) | Politik | Av: MaxH

Hittade en gammal inlägg från i julas som aldrig blev publicerat, men det känns som om det borde bli det. Här är det.
___________________________________________________________

Om vi pratar datorprogrammering så är alla är anhängare av ’sitt’; Microsoft hävdar att sitt Windows är säkrare eftersom det är stängt, medan Linuxanhängare hävdar att sitt är säkrare eftersom det är öppet. (Förresten, intressant att samma argument fungerar åt båda hållen.)

När det gäller tillägg till spel så har ju dessa (amatör)utvecklare fortfarande rättigheterna till sina skapelser. Däremot är det väldigt vanligt att man släpper sina skapelser för gratis användning och det är också naturligt att titta på hur andra löst saker. Tar man någon annans lösning bör man fortfarande alltså fråga om lov, något som inte alltid sker.

Det är också kanske där “lösningen” ligger, att ha en halvöppen lösning; ha en intressent som driver kärnan för att sedan låta intresserade hjälpa till med utvecklingen och extra tillbehör. För om det finns någon intresserad som hjälper de oftast till gratis, och där finns det massvis av exempel, även utanför datorvärlden. Intressenten tjänar pengar (och kunskap) medan användarna får chans att påverka, eventuellt också får skapa beroende på vad vi pratar om.

Huruvida detta dock kan appliceras på andra marknader, såsom läkemedel och mode/kläder… Well, jag anser att människan är ganska adaptiv och de som inte skulle vilja innovera med nya spelregler gör väl inte det. De som ändå gör det ser till att utnyttja andra sätt, first mover advantage, komplexitet i produkten, eller liknande. Tänk på Metro som ger ut sina tidningar gratis, eller Ramlösa som säljer något som alla har tillgång till.

Patent och upphovsrätt hindrar innovationsviljan i människor att utveckla saker vidare, det är jag övertygad om. Patent gör att folk inte får förbättra andras idéer, det är faktiskt det som är patentens funktion. Det kan visserligen vara bra för innehavaren, eftersom han tjänar pengar på sitt monopol men det är jättedåligt för alla andra och för utvecklingen.

Patenten inom mobiltelefonindustrin beviljas långt efter att mobiltelefonen slutat säljas; det tar tid. Företag uppfinner inte nya saker idag för att man kan ta patent på dem, utan för att man helt enkelt inte säljer några produkter annars. Det är en mycket starkare drivkraft: om du inte nyutvecklar produkterna hela tiden, så slutar folk att köpa dem, och då går du i konkurs. Behöver jag ens nämna att patent har försenat flygindustrin i 20 år, medicinindustrin lägger bara 15% på FoU och nästan hälften på marknadsföring och vinst?

Skriv en kommentar