ppen innovation, patent och upphovsrtt

5 oktober, 2009 (00:01) | Politik | Av: MaxH

Hittade en gammal inlgg frn i julas som aldrig blev publicerat, men det knns som om det borde bli det. Hr r det.
___________________________________________________________

Om vi pratar datorprogrammering s r alla r anhngare av ’sitt’; Microsoft hvdar att sitt Windows r skrare eftersom det r stngt, medan Linuxanhngare hvdar att sitt r skrare eftersom det r ppet. (Frresten, intressant att samma argument fungerar t bda hllen.)

Nr det gller tillgg till spel s har ju dessa (amatr)utvecklare fortfarande rttigheterna till sina skapelser. Dremot r det vldigt vanligt att man slpper sina skapelser fr gratis anvndning och det r ocks naturligt att titta p hur andra lst saker. Tar man ngon annans lsning br man fortfarande allts frga om lov, ngot som inte alltid sker.

Det r ocks kanske dr “lsningen” ligger, att ha en halvppen lsning; ha en intressent som driver krnan fr att sedan lta intresserade hjlpa till med utvecklingen och extra tillbehr. Fr om det finns ngon intresserad som hjlper de oftast till gratis, och dr finns det massvis av exempel, ven utanfr datorvrlden. Intressenten tjnar pengar (och kunskap) medan anvndarna fr chans att pverka, eventuellt ocks fr skapa beroende p vad vi pratar om.

Huruvida detta dock kan appliceras p andra marknader, ssom lkemedel och mode/klder… Well, jag anser att mnniskan r ganska adaptiv och de som inte skulle vilja innovera med nya spelregler gr vl inte det. De som nd gr det ser till att utnyttja andra stt, first mover advantage, komplexitet i produkten, eller liknande. Tnk p Metro som ger ut sina tidningar gratis, eller Ramlsa som sljer ngot som alla har tillgng till.

Patent och upphovsrtt hindrar innovationsviljan i mnniskor att utveckla saker vidare, det r jag vertygad om. Patent gr att folk inte fr frbttra andras ider, det r faktiskt det som r patentens funktion. Det kan visserligen vara bra fr innehavaren, eftersom han tjnar pengar p sitt monopol men det r jttedligt fr alla andra och fr utvecklingen.

Patenten inom mobiltelefonindustrin beviljas lngt efter att mobiltelefonen slutat sljas; det tar tid. Fretag uppfinner inte nya saker idag fr att man kan ta patent p dem, utan fr att man helt enkelt inte sljer ngra produkter annars. Det r en mycket starkare drivkraft: om du inte nyutvecklar produkterna hela tiden, s slutar folk att kpa dem, och d gr du i konkurs. Behver jag ens nmna att patent har frsenat flygindustrin i 20 r, medicinindustrin lgger bara 15% p FoU och nstan hlften p marknadsfring och vinst?

Skriv en kommentar