Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Spotify, Voddler, MSN, iPhone, Com Hem… leverantör av innehåll eller program?

9 mars, 2010 (14:55) | Daniel, Elektronik, Film/TV/Radio | Av: MaxH

En sak som stör mig mycket med en del företag är att de låser in en i deras hårdvara och mjukvarumiljö, antingen medvetet eller att de inte förstår skillnaden. Tänk er att SVT1 bara går att titta på TV-apparater av märket Phillips, medan TV6 bara går att titta på TV-apparater av märket Sony, och Kanal 5 behöver du en speciell enhet att koppla till TVn. Ska vi behöva köpa två stycken tv-apparater då samt tillhörande enhet? Det är det som håller på att ske, mer och mer.

Till exempel, Spotify hade i slutet av förra året problem med att personer började göra egna uppspelningsklienter. I en del fall kunde stänga ute dem, i andra fall bad dem personerna att ta bort dem. Detta för att kunna kontrollera klienten fullt ut och stoppa in störande reklam för att öka betalningsviljan till premiumkonto. Jag tycker dock att företag måste kunna inse när de inte kan vara både programleverantör och innehållsleverantör. Exempelvis MSN går det att använda andra program för att chatta via MSN än just MSN-programmet, och mig veterligen så har inte Microsoft gjort något åt det. De anser sig inte behöva det antar jag och det är ju skönt att jag själv får bestämma min upplevelse när jag chattar.

Med Spotify, Voddler, iPhone och Com Hems fall däremot tvingar Apple på användaren en viss sorts hårdvara och deras mjukvara. Jag tror inte att Spotify från början gjorde det valet, men senare förstod att de var tvugna att göra det, om inte annat för att användare inte ska kringgå reklamen. Men hade det tänkt från början så hade de nog stoppat in reklamen i datatrafiken istället. Liknande skäl ligger nog bakom Voodler, där lyssnar de mer på användarna i alla fall. Apple har bara nån slags kontrollbehov (som de alltid haft), men det som skrämmer mig där är deras iPad, som i princip är en vanlig laptop. Låser man in användarna till Apple OS och App Store – hur får jag då in t.ex. Open Office om de får för sig att inte godkänna  det för lansering på App Store? Jag blir ärligt talat lite rädd för den framtiden.

Com Hem däremot, som parar ihop sina kort med speciella boxar som man måste köpa från dem, gör det av ren girighet. Det är jag övertygad av de sätter ekonomiska siffror prioriterat över antal nöjda kunders. En tanke dök precis upp om det är den image de vill ha. Företag kan spendera väldigt mycket på att förbättra eller förändra sin image, men ärligt talat tror jag Com Hem struntar rätt mycket i det. Vill man inte ha dem som leverantör så kan man ju flytta…

Jag har en iPhone enbart därför att jag ville ha den hårdvaran. Naturligtvis har jag jailbreak:at den för att få undan de mest triviala funktionerna (vem använder Aktier?!). Innan ägde jag en HTC Magic ett par månader, dessvärre drogs den med barnsjukdomar och kapacitetsproblem. Synd, för det är ett underbart koncept och idé. Det finns ingen vassare telefon än iPhone idag (eller i alla fall när jag köpte den, sommaren 2009). Kunde jag ha ett valfritt operativ installerat på iPhonen, med bibehållna funktioner, så skulle jag det.  Tills dess får jag leva med att inte ha HD-kanaler, halvb0rkiga funktioner och utseende på iPhonen och undvika att lyssna på musik genom Spotify.

Kommentarer

Kommentar av Jag tycker du skulle kolla på Nokia N900, det är en riktigt trevlig apparat! :)
Skrevs 09 mar 2010, 19:52

Jag tycker du skulle kolla på Nokia N900, det är en riktigt trevlig apparat! :)

Kommentar av Tack för tipset, ska leta upp en butik imorgon och titta på den någon minut eller så :)
Skrevs 10 mar 2010, 00:06

Tack för tipset, ska leta upp en butik imorgon och titta på den någon minut eller så :)

Pingback från […] Läs mera här: Daniel och de små tomtarna » Spotify, Voddler, MSN, iPhone, Com … […]
Skrevs 17 mar 2010, 23:19

[…] Läs mera här: Daniel och de små tomtarna » Spotify, Voddler, MSN, iPhone, Com … […]

Skriv en kommentar