Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Svenskt företagsamhet har massor att lära

24 juli, 2010 (22:12) | Daniel, Elektronik, Interwebben | Av: MaxH

Jag har ju handlat en hel del tekniskt skrot på senare tid från eBay och andra Hongkong-baserade webbutiker, och man märker vilken skilland det är på hur de hanterar sina kunder gentemot vad man är van av i Sverige. I ett av de senare paketen fick jag med ett litet visitkort med en text på hur mycket de gillar att ha mig som kund och att om jag har några som helst frågor eller kritik så är jag välkommen att höra av mig. Som slogan har de dessutom ’delad glädje är dubbel glädje’. Naturligtvis känner jag mig inte speciellt utvald eftersom jag förstår att alla deras kunder får likadana visitkort, men däremot känner jag mig mycket omhändertagen som kund för att de bemödar sig att stoppa i det där kortet med fyrfärgstryck i paketet de skickar till mig.

I ett annat av de senare paketen fick jag inget kort, men istället hade de klistrat igen bubbelplastpåsen med ett sött gulligt smiley-klistermärke. Jag drar mig till minnes också att jag för länge sedan i paketet fick förutom det beställda, också en ’överraskningspresent’ i form av en sån där ögla man kan sätta på kameran, mobilen etc, samt en liten lapp där de är tacksamma för att ha mig som kund och lyckönskar mig och min familj. Allt för att man ska vara nöjd som kund och sätta fem stjärnor som omdöme på dem.

Naturligtvis handlar det om tramsigheter de ger mig rent materiellt, men de markerar på en gång att de är tacksamma att jag handlar hos just dem och önskar mig väldigt gärna tillbaka. De markerar sin underlägsenhet själva och tar inte en endaste kund som självklarhet. I svenska företag och butiker är det snarare tvärtom, där är känslan att jag ska vara tacksam att jag får ta ett abonnemang hos just dem, eller att jag får handla skor i just deras butik. Återigen, Svenskt företagsamhet har massor att lära från Kina och Hongkong!

Kommentarer

Kommentar av Kan ni inte lägga ut era visitkort så vi får se dem? /eva
Skrevs 13 sep 2010, 23:02

Kan ni inte lägga ut era visitkort så vi får se dem? /eva

Skriv en kommentar