Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/14/157714/maxh.nu/public_html/wp-includes/post-template.php on line 293

Daniel och de små tomtarna

De små grodorna är lustiga att se. Really.

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Exakt just nu är jag rätt nöjd med tillvaron

23 maj, 2011 (19:51) | Daniel, Jobb | Av: MaxH

Okej, så här va. Jag har haft en liten jobb-resa, så att säga. Menar inte på nått sätt att det är extra synd om mig eller så, snarare är jag rätt stolt över mig själv. Detta är väl mer för att skriva av sig och lite för att berätta vad som händer och har hänt. Ingen oro, det slutar lyckligt :D

För ett år sedan så ville jag göra något åt min jobbsituation. Jag trivdes inte bra i mig själv, hur det såg ut för mig… Så jag valde att för första gången för länge sedan att vara lite, hm, rak och ärlig med Arbetsförmedlingen. Enkelt beskrivet var jag var i en situation där jag inte kunde eller ’vågade’ söka jobb, så att säga. Jag hade väl ingen vana. Och jag ville vara självgående med det. Redan i första snacket med AF blev jag lite paff faktiskt, då jag då fick frågorna vad jag dels kunde jobba med och dels vad jag ville jobba med. I min senaste kontakt med AF (runt 2004) så var det samma sak. Att de numera separerat det var ett enorm positiv grej.

Jag fick personlig coachning där vi byggde upp min självkänsla lite. Genom att vi lärde känna varandra kunde hon efter ett tag pusha mig till att bit för bit göra mer ’farliga’ saker och hitta knep runt andra saker. Som att ringa arbetsgivare och sånt. Av någon anledning har jag liksom aldrig fått vanan och självkänslan nog att kunna göra det. Samtidigt var det lite föreläsningar och sånt. Det fungerade mycket bra. Även om statistiken inte visade att jag fick ett jobb, gjorde jag personliga stora framsteg. jag byggde upp något för framtiden också.

Mot slutet så fick byråkratin övertaget över AF igen och strulade till det rejält. Alla såna här företag får ju uppdragen efter upphandlingar. Eftersom de hade övertrasserat antalet platser hos mitt coachföretag blev jag tvungen att flytta till ett annat, och börja om. Lära känna nya personer, göra samma grejer igen, presentationssnacket och allt sånt där.  Inte nog med det, de hade dessutom ett upplägg (som AF hade beställt) att köra grupprocesser, alltså att gruppen ska hjälpa sig själv med lite hjälp från två coacher, ungefär. Alla utom AF verkar veta att arbetslösa personer inte har den största engagemanget, och därför blir hela det konceptet likartat en blind som leder en döv. Bytet blev mycket hastigt och oplanerat. Jag hade flera företag och ansökningar i pipen, som nu fick läggas på is tills vidare.

Idiotiskt till tusen.

Efter jättemycket kämpande från mig, energi som jag mycket hellre hade velat lägga tillsammans med min första coach på de ansökningar och jobb jag hade i pipen, fick jag till stånd att köra på det gamla sättet med de nya coacherna, alltså personliga coachsamtal en gång i veckan. Med en hake; Jag hade en månad på mig att visa vad jag går för (=skaffa praktik eller jobb), annars hamnar jag i grupp igen. Jag kommer ihåg att jag blev glad av att äntligen fått igenom det hos AF, men efter lite eftertanke så blev jag lack. De hade abrupt tagit ett fungerande koncept ifrån mig på grund av ren byråkrati och gett mig ett skitkasst, för att sedan, på nåder, få tillbaka det.

Idiotiskt till tusen.

Ett av de grejer jag hade i pipen var en annons jag ännu inte ansökt på. Adecco sökte en montör till en tjänst, där det också förekom lite finlir. Dagen efter att jag fick igenom min vilja och var någorlunda lättad, ansökte jag tjänsten på deras sida, och sen direkt efteråt ringde till rekryteringsansvariga. Det visade sig vara på en gammal arbetsplats, och, ärligt talat, det var inte jobb jag ville ha. Dålig stämning, hög personalomsättning, dåligt betalt och inte så varierande arbetsuppgifter. Men med tanke på ovanstående så var jag så klart ändå intresserad. Jag fick en intervju bokad några dagar senare. Strax efteråt ringde jag också till Manpower på en annan annons efter att ha ansökt, och fick en till intervju bokad. Ni-ice!

Manpower-intervjun inte bra… så pass dåligt att jag nog inte vill jobba via dem i framtiden. Adecco-intervjun däremot gick bra. Så pass bra att en annan Adecco-snubbe som ringde från deras ABB-avdelning (de har en egen avdelning för ABB, då de är en jättestor kund i stan) som ville ha ut mig till ABB. Jag fick komma ut till intervju hos ABB, det gick skitbra, fick göra hälsokontroll och drogtest, och sen några dagar senare skrev jag papper hos Adecco, för ett halvår framåt! Och ville de ha mig kvar då så blir jag tills vidare-anställd hos Adecco.

Idiotiskt till tusen…. fast INTE!

Så, i onsdags blev jag anställd av Adecco och i torsdags började jag jobba (svaret på drogtestet hade inte kommit än, krävdes noggrannare tester? ;) ) genom Adecco på ABB LV Systems, där jag som ambulerande konsult monterar ställverk. Jag hade några orosmoment över det; Ett var att jag kan ha svårt att vakna på morgonen. De har dock generös flextid (Ordinarie tider är att börja mellan 0615-0845, lunch mellan 1115-1245, minst30 minuter, och sluta mellan 1500-1800) vilket gladde mig väldigt mycket. Hittills har jag kunnat vakna lätt på morgonen, det är skönt också. Det andra var lönen, som jag visste att de kör ett snitt av avdelningen man är på. Den är helt okej! Det sista som oroade mig pyttelite var stämningen/arbetskamraterna. Nu kanske jag är inne i smekmånad-delen av att lära känna folk, men även med det i bakhuvudet så är det bra människor där. Medelåldern ligger på 50 år har jag hört, men jag förstår varför folk stannar. Det är trevligt folk helt enkelt! En sista grej som jag inte oroade mig över eftersom jag visste var arbetet innebar var varierande arbetsuppgifter. Om jag jämför med mitt gamla jobb (som annonsen som jag sökte på var för) så är det som att jämföra med ett pussel på 200 bitar och ett pussel på 20000 bitar, som görs om och om igen. Lite åt det hållet.

Exakt just nu är jag med andra ord rätt nöjd med tillvaron. Jag kanske behövde den där motgången då AF strulade, vem vet. Tegelvägar är ju till för att skilja de som kan ta sig över från de andra. Men AF borde absolut vara mer individorienterade än byråkrati-dito. När allt kommer kring, vilka är de för, egentligen?

Kommentarer

Kommentar av he leido todo lo que has escrito, aunque estoy taaan cansada. Buena suerte, hijo
Skrevs 23 maj 2011, 22:16

he leido todo lo que has escrito, aunque estoy taaan cansada. Buena suerte, hijo

Skriv en kommentar