Nr lsningar blir problem…

2 april, 2007 (00:47) | Interwebben, Spel | Av: MaxH

Som ni vet gillar jag intelligenta lsningar p problem och irritationsmoment. Ibland vill fretag s vl men det slr s idiotiskt ut nd. Ett klassiskt exempel r en korvmoj i stan som hade problem med att folk genade ver grset fr att bestlla snabbmat. Deras lsning var att bygga ett staket fr att f folk att sluta g dr och istllet g runt. Om ni frgar mig hade jag istllet anlagt en gng med stenplattor…

Men det var inte det jag hade tnkt skriva om idag, utan ngot annat. Atari har valet att p sin sida kpa deras senaste bilspel vid namn Test Drive Unlimited. Det speciella r att man kan ladda hem det p en gng och man fr aktiveringsnyckeln i mailen, allts r det ingen fysisk leverans av ngot paket eller dylikt. Snabbt, automatiserat och t.om. billigare n vanligt, ungefr 65-70% av priset. Kruxet r att du mste surfa frn USA fr att ha tillgng till den virtuella kassaapparaten. Vilket r helt vrickat. Jag antar att de ens erbjuder det fr att jag skall kunna sitta i mina kallingar och spontankpa det. Att det sen r billigare r en frdel som kommer lite som en bonus, men vi skall hela tiden tnka p att kunder vill betala fr produkten. Om jag nu sitter i Sverige ocks vill kpa den r jag istllet hnvisad att ta mig till en butik, se till att den finns i deras lager och sen dessutom betala en avsevrd hgre summa. Eh… uh… what?

P samma stt skjuter sig mnga filmfretag i foten flera gnger om nr man har kpt en DVD-film och det frsta man mste st ut med r 20 sekunders stillbild om rttigheterna om filmen. Och sedan en reklamsnutt ver hur dumt det r att ladda ner filmer utan att betala fr dem. Det hela r skrattretande och man blir ju frestad att istllet ladda hem underhllningen illegalt.

I fallet med bilspelet finns det dock en enkel teknik, som heter proxys, att tillg fr att komma runt det hela. Teoretiskt r det en anonymiseringstjnst och fungerar s att man surfar genom en annan dator i vrlden och det ser ut som om man kommer frn ett helt annat stlle. Ungefr som att vidarekoppla sin hemmatelefon till sommarstugan, men fr att surfa allts. Om nu Ataris automatiserade tjnst tror att du kommer frn samma land kan du kan friskt kpa (och betala) deras produkt. Nackdelen r att du antagligen inte kan vlja Sweden som boendeland och d kan det ju bli olagligt… kanske, jag tror inte det har varit uppe i domstol. I vilkket fall, det jag vill sga r att internet inte har ngra grnser, och att ens frska hindra folk genom geografiska vggar r helt omjligt men framfr allt helt idiotiskt. Frsvarets Radioanstalt har ju ftt lite skit fr att de nu fr tillgng till att avlyssna elektronisk kommunikation som gr ver grnserna, men hur bra funkar det nr trafiken oftast gr utomlands ven nr man surfar inom landet?

Idn som Atari r bra, det r ett steg p vgen mot piratkopiering, men att hindra mig eftersom jag rkar bo i annat land frn att betala dem… dr blev det ett till hl i foten. Hur kan det bli s fel?

Ni ska f lnkarna – men skyll inte p mig om spo kommer och knackar p drren. Hr r du sjlv bde chauffren och mekaniker, allts ingen support heller frn min sida.

Anonymiseringstjnsten TOR – gratis program >>
TORButton, styrprogram fr TOR i Firefox>>
Ataris webshop – om man kommer frn USA… >>

Kommentarer

Kommentar av
Skrevs 2007-04-02

Det lter helt totalt idiotiskt! Ibland verkar ingen tnka p vissa fretag…
Installerade TORButton men fick det inte att funka, har du provat sjlv? Isf kanske du kan hjlpa mig.

Pingback från
Skrevs 2009-04-12

[…] och han sa att han vill stdja de bra filmerna samt ha dem i orginal. Jag var helt ofrstende efter d jag kpte en DVD-film p ICA och jag mste ha reklam/propaganda nr jag kr igng den. Jag kommer allts fortstta att inte […]

Skriv en kommentar