Gott nytt och snt.

2 januari, 2008 (02:28) | Daniel, Interwebben | Av: MaxH

Hr krnglas det p med tapeter, golv och annat. Mitt i det frsker jag hlla mina datorer rullandes. Min dator har sen nn mnad krnglat med pltsliga totalhngningar lite d och d utan ntt speciellt samband. Inte ens muspekaren gr att rra nr det hnder, vilket kunde vara ett par timmar mellan gngerna, eller ett par dagar. Nu har jag gjort allt jag kunnat utan att byta delar och installera om och, ta i tr, nu har den hllt i ett par dagar iaf. Hnder det igen fr jag ta tag i en ominstallation av windows, eller kanske prova med en s kallad live-skiva frst. Hnder det d med r det ngon hrdvara… vilket aldrig r roligt att felska nr felet visar sig s sllan. P det bestmde sig servern min (kallad Adrian, som ocks huserar min hemsida tillika denna blogg) att inte fungera lnge t gngen. Efter smpill bestmde jag mig fr att nd uppgradera hrdvaran i den d jag hade nyare liggandes. Mitt i det hela ser jag att processorkylflnsen var rtt full med damm och det r mycket sannolikt att stackars Adrian fick vrmeslag. Nu bytte jag moderkort med tillhrande processor och minne (samt ntverkskort d det ’nya’ hade integrerat sdant) och fick en frdubbling av CPU-hastighet och nstan fyrdubbling av busshastigheten. Vilket mrks faktiskt.

Fr lnge sen hade jag en lite filosofisk utmaning som gick ut p att faststlla nr en dator slutar vara samma dator. En del av er kanske vet att man brukar dpa servrar i serverparker, mest fr att srskilja dem. Man brukar vlja ett tema som de sju sm dvrgarna, sagofigurer, eller ntt annat. Jag har valt korta namn som brjar p A fr mina datorer (fr att de ska hamna lngt upp i namnlistan p IRC), men har haft bara en server t gngen s klart. Eller nu ljg jag, har haft en vid namn Algot ocks igng samtidigt som Adrian en liten tid. Algot r frresten till salu, en smutt och vacker liten Acer Veriton 3200 som har en celeron p 800MHz med 256Mb minne och 16Gb hrddisk. Och de gamla delarna, bland annat 2x512SDRAM. Hm, nn gng mste jag gra en inventering av mina datorprylar fr att slja dem.

Men i alla fall, frgan var nr Adrian slutar att vara Adrian? Nyss bytte jag moderkort, processor och minne, ngot som kan liknas funktionsmssigt vid hjrta, hjrna och minne och det enda som r kvar r det lngvariga minnet, hrddisken. Och uppgiften, den nya elektroniken gr detsamma som den frra. Och det var det jag kom fram till, om n inte slutgiltigt, att svida man inte byter ut hela datorn, inklusive dess chassi, eller dess uppgift, s r det samma dator, oavsett hur mnga generationers uppgraderingar den verlevt. Men ibland verlever namnet ven byte av uppgift har jag mrkt. Har ni annan sikt r ni vlkomna att skriva en kommentar.

Frresten, gott nytt 08. Fr mig slutade det i katastrof och brjar underbart.

Skriv en kommentar