Utan fakta kan man pst vad som helst

14 januari, 2008 (23:16) | Film/TV/Radio, Politik | Av: MaxH

Bytte tillbaka till gamla designen som ni mrker. Den r helt enkelt sknare fr gonen mrkte jag till slut. Nvl.

Det har kommit tv reklamfilmer p teve som med humor skall f oss att sluta fildela. I frsta filmen r det en person som betalar fr en publik toalett varvid en annan person trnger sig p och s att sga kissar i kors. I andra filmen r det snarlikt, men tv tjejjer i ett solarium i stllet. I bda fallen sger personerna som har betalat att de har gjort det, p ett mycket vertydligt stt. Och det r ju det som r deras argument.

ven om jag vlkomnar reklam d det r ett grepp som r etiskt korrekt, jmfrt med att t.ex. Antipiratbyrn tillkallas som experter vid rttgngar, att Antipiratbyrn ledde tillslaget mot Banhof samt vht att de leker poliser, att Bodstrm sa t polisen att gra en raid hos PirateBay, s faller jmfrelserna mellan situationerna i reklamerna och fildelning vldigt platt nr man brjar syna de nrmare. Fr jag antar att de vill att man ska jmfra med fildelning och tycka synd om de som har betalat fr det du tar gratis.

Fr det frsta, i reklamfilmerna trnger sig de oknda mnniskorna p emot de betalandes vilja, medan det i fildelning sker av fri vilja. Fr det andra, de betalande personerna blir faktiskt av med ngot, privatlivet nr det gr p toaletten/solar solariumet. Delar du ut filer blir du inte av med ngot, det kopieras. Om det mste jmfras med en publik toalett vore det snarare att hlla upp drren fr nsta person s att den ska slippa betala, men antar att det skulle bli fr verklighetstroget fr dem.

Men som jag sa r jag glad att de gr reklam fr det. Fr som jag sagt lnge – de mste f folk att VILJA betala fr sina produkter. Det hade varit nd bttre att de hade insett att tiden har frndrats och de mste skapa goodwill, 10 r av internetfajter mste gra ntt avtryck. Men allt i sinom tid antar jag. Vad gller juridikmssigt finns det bara en vg att g – legalisera fildelning fr icke kommersiellt bruk. Alternativen r vrre – att ha en lag som ingen fljer underminerar rttsvsendet som helhet. Lagar mste ha moraliskt std hos sina medborgare.

En annan reklam jag sg idag var roligare och gav mig eftertanke p ett lite djupare plan. Reklamen r fr SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet, och reklamen i sig r hgst satirisk. Men grejjen r att de finns personer som r s hr, som man kan lsa om om man klickar p ”Min favoritfilm”. Men se hela filmen frst, den r vrd det, jag lovar.

KoldioxidensVanner.slu.se >>

Skriv en kommentar