Arboga, TPB och dagens media

12 september, 2008 (18:09) | Politik | Av: MaxH

Fr en drs r sedan, d Flashback var radikala, och hade nstan samma roll som TPB har idag, hade Flashback slogan ”Information wants to be free”. Allts, att s fort informationen r ute gr det inte att stoppa. Vare sig det r recept p bomber, vilka trosor brittan har p sig idag eller frunderskningsprotokoll till bde mord och fildelningsbrott.

klagare i Arbogafallet har valt att gra frunderskningen publik. Vem som helst kan bestlla den. En anvndare vljer att gra s och lgger upp innehllet p The Pirate Bay. Material som allts inte r copyrightskyddat eller frresten skyddat p ngot annat stt heller. Och nu tycker en massa nissar att det inte var smakfullt att distribuera det, och ngon politiker tycker till och med att det kunde f rekyl MOT det fria ordet. Mitt i det dr anklagas personerna bakom TBP s klart fr att ha publicerat det p deras populra sajt. Om ngon verhuvudtaget ska f ran att ha publicerat materrialet s r det klagaren. Kanske lite cred i smyg till anvndaren som la upp det publika dokumentet p internet ocks – men han spred det bara vidare vilket inte r ngot brott d det r publikt.

Fr faan allts. S bara fr att det just nu r knsliga saker skall man censurera valda delar i det fria ordet, tycker somliga. Gisses.

Men till saken. Peter Sunde fick erbjudande att vara med i en drs radioprogram, tidningar och TV. De senare har han som vana att tacka nej till, och det borde han ha gjort, men till SVT Debatt gjorde han inte det. Ls hela historien, det tar 10 minuter och fr dig att inse en del saker. Vad som egentligen hnder och vad media vljer att visa det till oss, till och med de som vi trodde vi kunde lita p. Och hur de lurar folk fr att tjna pengar p det.

Tydligen r TPB d drivet av ett kommersiellt syfte, vilket ingen av oss andra knde till. Folk basunerar ut att vi i TPB tjnar pengar p bilder p dda barn. Ingen nmner tidningarna och tv (speciellt tv4!) som _faktiskt_ tjnar pengar p att skriva om bilderna p de dda barnen. Traditionella media “rapporterar om vad TPB har gjort” och gr drmed inget fel som hetsar/lnkar kring det. Antal nerladdningar av FUP (frunderskningsprotokollet) via TPB har nu gtt frn runt 10 p en mnad till 20000 nerladdningar om dagen. Prime time TV-tid s skickas det reklam p TV om hur man laddar ner materialet.

Fortfarande har ingen pratat med klagaren om varfr bilderna inte r sekretessbelagda. Och ingen har pratat med uppladdaren om hans anledning att ladda upp bilderna. Men den personen har skert en anledning, och den kmpar tminstone vi fr att han ska f ha rtten att ha.

Fr faan allts. Fattar ni nu vem som tjnar pengar p dda barn?

Mer frvnande media. IDG skrev nyss om att tv serier, Livet i Fagervik samt kalla, som SVT producerats just nu sprids p ntet. Det speciella r att IDG sger att vilken sajt det sprids p, the pirate bay, och att serien nnu inte snts, vilket s klart SVT ogillar. Nsta gng, kan de inte lnka till the pirate bay p en gng? Sger man nd var det r kan de vl bjuda p det. Och frresten – tack fr tipset, IDG.

Att folk inte lr sig. Ls ocks mitt gamla inlgg om Streissand-effekten

Edit: Jahopp, SVT hade kommit med en urskt. Ganska dlig sdan, men hade man frvntat sig mer?

Edit 2: tydligen fr sent och fr liten urskt. Antar att det r det enda rtta att gra.

Edit 3: En moraltant till frfattare var med i programmet (av ngon konstig anledning, frstr inte vad just hon hade att tillfra gjorde dr) och petade Peter Sunde i ryggen nr hon gormade, och i sin blogg sker hon nu frstelse till varfr hon inte kunde vertyga Peter Sunde till varfr han skulle ta ansvar… vilket hon inte heller frklarar varfr han ska. Jag HATAR sna dr jvla frst-sig-p:are som inte har en jvla aning om hur internet och bittorrent fungerar, men nd anser sig ha rtt att lgga sig i. De och telefonfrsljare, kan man inte skjuta hela bunten? Uppstllning p en bro p rad!

Edit 4: Okej, sista uppdateringen i det hr inlgget. Nu r det bekrftat att Manne Fridell (manne.fridell@svt.se) lurade Peter Sunde (och andra deltagare med) i varfr de skulle vara med i Debatt. Nr de nmligen ringde till moraltanten sa de att de skulle prata om att bilderna var utlagda p TPB – precis det som Peter Sunde INTE ville skulle hnda. S SVT, kr upp den dr urskten dr solen inte skiner. Och det hr ska ni ha licenspengar till? Feck you! Om nu ngon skulle maila Manne p adressen ovan r inte jag ansvarig.

Skriv en kommentar