Hundgare – hll koll fr fan!

19 september, 2008 (16:19) | Motor, SJ-rapportering | Av: MaxH

Frbannade jkla hundgare allts. Ni mste lra er hlla koll p ert.

I morse, p vg till skolan, som vanligt p moppen ner till tgstationen. ker vl i 35-40 och kommer till en skymd hgerkurva. Ett par meter in p kurvan ser jag tre ldre personer som str mitt p cykelbanan och konverserar. Okej, jag fr ka runt dem, hinner jag tnka och jag justerar svngen lite. Nr jag r tv meter ifrn dem (i farten allts nn sekund ifrn dem allts) ser jag hur det ocks r en skymd liten hund mellan dem, jag gissar p terrier. Hr hinner jag inte reagera ytterligare fr att justera svngen, och eftersom de redan stod mitt i s var det s klart bara nn halvmeter ifrn. Jag hinner nstan hoppas p att det r en sn dr hund som pallar av trafiken.

I skolan finns det ett talestt som sger att det r skillnad p att sparka en boll och en mnniska, med betydelsen att om man sparkar p en boll s vet man ganska exakt vad som ska hnda, medan om man sparkar p en mnniska kan egentligen vad som helst hnda. Denne kan sparka tillbaks, bli arg och brjar gorma, springa rdd drifrn, str tyst chockad… ni frstr nog vad jag menar. Och med hundar r det p samma stt. Nr jag kommer nrmare vet jag inte hur den hunden r uppfostrad, dess personlighet eller hur den kommer reagera.

Det var inte en sn dr hund som pallar av trafiken. Denna gra terrier bestmde sig fr att attackera mig, allts sklla och springa ut ur den triangel av personer som stod mitt p cykelbanan i den skymda svngen. Rent reflexmssigt ryckte personen p andra ndan av kopplet till och fr hunden var det rligt talat tur. Annars hade jag definitivt krt ver den dr jycken och jag hade teoretiskt kunna stta en svans p mitt fordon.

Jag kan ta att det str folk mitt p cykelvgen, jag har gett upp tanken att f folk att g ur vgen. Jag har en hgre knnedom och frvntan om hur mnniskor reagerar i situationer n hundar, mnniskor frstr att man ska akta sig om det kommer ngot mot en, med undantag av barn, som dock syns tydligt och man givetvis tar det lugnt. Och ser mnniskor nd inte en kan man tuta till fr att gra dem uppmrksam om att de kanske borde flytta p sig eller vare nu kan vara. I trafiken frsker jag alltid vara vertydlig med var jag vill och ska.

Jag har ftt nog av ovarsamma och icke uppmrksamma hundgare. Fr ntt r sen skulle jag svnga vnster i en T-korsning och en hundgare hade snt dr jojjo-koppel – han skulle g rakt p. Jag fick sakta ner eftersom vra vgar korsades i min svng, och hunden fortsatte g till andra sidan, medan hundgaren stannar kvar med utdraget koppel. S nu var det ett snre mitt ver stllet jag skulle g p och, tja, jag ’viftade ver’ honom.. varid han tackar mig. Som om jag hade ett val? Fr fan, hll koll p ert! (Och frresten borde de kopplernas snren vara mycket synligare!)

Man ska s klart inte dra alla hundgare ver en kam, men vad ska jag gra nr det finns massor av fler exempel p samma sak? Jag ogillar skarpt nr en hundgare rastar hunden (speciellt utan koppel) och inte ser att jag nrmar mig. Fr ven om hundgaren vet hur sin hund r har jag inte en aning vad som kan hnda. Jag har fr lnge sedan ftt nog – kan ni inte hlla koll p ert djur nr ni befinner er i trafiksituationer ska ni fr fan inte vara dr. Ni utstter er, ert djur och mig fr fara!

Jag kanske borde ka p vgar istllet (och det gr jag till billisternas stora frtret – inlgg om det kommer nn dag), men s lnge jag har laglig rtt att ka p cykelbanorna i stan kommer jag gra det nr jag knner fr det. Och d ska ni fr fan hlla koll p det ni ansvarar fr!

SJ-rapport: Till etuna, 0835. Litet tgset ankommer i tid, avgr tre minuter sent (eftersom de gamla tgen bara har tv ingngar).

Totalt hittils: 53 minuter.

Kommentarer

Pingback från
Skrevs 2009-03-06

[…] r riktigt ckliga, speciellt de med hund. Jag har aldrig gillat hundar p cykelbanor (de r i vgen, och hussarna/mattarna bryr sig inte!) men att mina frldrar bor runt hrnet gr att detta kryper under skinnet p mig mer […]

Skriv en kommentar