Schyssta ideer i redovisningen

23 oktober, 2008 (15:51) | Daniel, Skola, Spel | Av: MaxH

S sknt att kursen nu r ver. Som ni har lst har det varit intensivt, men givetvis har det varit lrorikt. Har nog utvecklas lite sjlv ocks :)

Idag var det redovisning av grupparbeterna i klassen och jag fastnade fr tv koncept som var riktigt snillrika ur innovationssynpunkt. Det frsta var tv ldre tjejer som hade kommit p konceptet att ha en matbutik som att istllet fr att leverera billigt och vnlig etc som vanliga matbutiker har, s var de koncentrerade p att leverera mat av god kvalit och smak. Konceptet var ”…som en restaurang”, dr det allts skulle vara kockar och bagare anstllda, butiksarbetare skulle vara kldda som kkspersonal, lokalen i sig skulle ocks utstrla restaurang med markiser, lite dmpad belysning och s vidare. De sa ocks att om man inte tyckte om smaken p ngot man kpt skulle man f lmna tillbaka det. Det lter riktigt dyrt, men fr folk som verkligen tycker om god mat r det en underbart koncept. Tjejerna kommer kra skarpt p detta projekt och kollar p lokal i Eskilstunaomrdet. De nmnde ’God smak’ ett par gnger men vet inte om det r arbetsnamnet bara eller om det kommer bli snt i slutet. Planerat att ppna nsta sommar.

En annan id som inte kommer lanseras skarpt, ven om den r enklare att genomfra, var en grupp som kom p att istllet fr att frska lsa vrldsproblemen inom miljtnket, med sopsortering, energisparande och annat, har de valt att lta sveriges ungdomar att? tnka till genom fixa en enkel stndig pgende tvling. Idn r enkel och genialisk. Med hjlp av sponsorer som vill synas i miljsammanhang skakar de fram lite enklare priser, allts inget man blir miljonr p utan ntt enkelt att vinna. Fr att vinna det ska man filma sin miljtervinning och presentera den typ p youtube. Bsta grejen per vecka/mnad vinner den dr hundralappen eller tusenlappen eller vad det nu r. Om en person fr fem ider varav en r bra, hur mnga fr d inte hela sveriges befolkning? Hur mnga av dem r inte riktigt bra? Som sen kan utvecklas till nd bttre ider av andra som ser filmen? Youtube-Idn r s pass smart att jag nstan fr lust att driva vidare den och initialt avst frn en hundring i veckan till priser fr att bygga upp knnedom och inkommande tips, men det kommer nog inte ske nd.

Vr grupp hade ocks i mina gon en genialiskt koncept. Vi ifrgasatte helt enkelt varfr vi ska sortera i hemmet (vilket mnga nd inte gr) nr det idag finns teknologi som kan gra det t oss. Konceptet r helt enkelt ”Don’t make me think!”. Ett fretag i Norge har idag utvecklat en maskin som kan sortera avfall automatiskt, allts glas, olika typer av papper, olika typer av plast etc etc. S om den maskinen fr matavfallet bortsorterat s fixar den resten. Varfr ska vi d ha fyra-fem hinkar under diskhon fr om vi kan gra det mycket enklare fr oss? Med det som grund (och frhoppning att kommunen kper in en sdan maskin utvecklade vi tv snygga hinkar som skall st under diskhon, kompakta, designade och ergonomiska. En fr matavfall och den andra fr resten av avfallet. Jag tror personligen att sorteringen av avfallet kommer att ka markant d – d kan ALLA vara lata, inte bara de som inte har miljmoral. Stor nackdel: Kommunen mste kpa in den dr maskinen.

Ettorna hade sin frsta tenta i innovation idag, hoppas det gick bra fr dem. Men nu.. nu r det helg som bara fan! Och jag ska gamea!

Skriv en kommentar