Varfr du inte ska lsa p MdH

16 februari, 2009 (16:14) | Daniel, Skola | Av: MaxH

Jag studerar Innovationsprogrammet, med inriktning informationsdesign. Dessutom finns det ett program som heter Informationsdesign som har tre inriktningar (Rumslig gestaltning, Informativ? illustration och Textdesign), men det r inte det programmet som jag gr allts. Programmet jag gr, med dess inriktning, r inte tnkt att kunna ta examen i, men med lite pussel har jag med hjlp av studievgledaren valt kurser jag mste g fr att f ut en examen. Redan i hstas brjade jag skriva min C-uppsats i innovationsteknik, men tanken r allts att ocks kunna ta ut en examen i informationsdesign kommande hst.

I skolan har det stndigt varit strul fr mig som student vad gller kurser och deras upplgg. Det har frmst varit det i inblandningen av min inriktning, och hittills har jag nog kunnat sett mellan fingrarna d lsningarna oftast varit okej. Dock inte jmt. Nu r vi inne i nn slags upptrappning av strulet och dramat. Tack och lov har de numera lagt ner den inriktning inom innovationsprogrammet som jag gr, men det hjlper ju inte oss tre som gr tredje ret? eller de som gr andra ret, vi sitter ju i smeten nd.

Strul allts. Drama, typ. Idag brjade en ny kurs, Vetenskapliga metoder. Allt rtt s hr lngt, detta r en kurs som jag mste g fr att kunna ta ut en examen i informationsdesign. Lrare pratar lite med mig innan frelsningen brjar och sger att hon r rosenrasande p ledningen eftersom vi gr denna kurs.? Den r nmligen en introduktion fr personer som vill skriva C-uppsats i informationsdesign. Allts, man lr sig skriva vetenskapligt och varfr etc. Ngot vi studerade redan fr ett halvr sedan som en del i en annan kurs.

Jag tnker att det sker inte r s farligt, utan stter mig medan lraren gr igenom kursinfo-PM:et med klassen. Jag inser att det r s farligt. Jag har gjort varje moment frut, jag knner igen varje grej. Det r annat upplgg s klart, men allt knns igen. Och det vi ska lra oss av denna kurs r detsamma som vi ska lra oss av den kursen vi redan gtt. P rasten pratar vi lite mer med lraren som lst spnande att vi kanske kan f istllet gra arbete mot en (forsknings)artikel, eller liknande. Hon skulle terkomma efter att pratat med folk.

Lraren har pratat med kursansvarige fr informationsdesignprogrammet och sger att vi mste gra kursen som den r. Jag har brttom till tget och hinner inte prata s mycket med henne. P vg hem mter jag en till person av oss tre som r i den hr situationen, och jag skvallrar om det jag hrt. Hennes spontana reaktion blir ”Jag hoppar av kursen!” Jag vet inte om hon kommer gra det men det var det var frst d jag insg det avsaknaden av logik att vi ska lgga ner tid och betala pengar fr att lra oss ngot nytt, samtidigt som vi faktiskt inte gr det! Vl hemma ringer jag upp denna programansvarige, berttar om bristen p logik i situationen? och ber honom titta p detta igen, vilket han ska gra. Efter ca en timma, kanske en och en halv, ringer studievgledaren upp mig och bekrftar att jag mste lsa kursen fr att kunna ta examen i informationsdesign. Jag frsker frklara fr henne att det r att kasta pengar och tid i sjn, varvid hon bara beklagar att det r s. Stundom skyller hon p att programansvariga inte pratar med varandra, stundom rder mig att prata med dem, stundom inte vet hur detta kan lsas. Hela tiden mycket frstende, som om det hjlper mig.

Fattar ni vad hon sger? Vi mste lsa samma sak igen! Fast det r samma moment och vi inte fr ut ett jota av kursen. Vi mste betala pengar och spendera tid p att inte lra oss ngot nytt!

Och s vdret. Rttegngen startade idag och det var mestadels smngivande predikan frn klagaren, allt mste vara s vertydligt. Det mest intressanta r nog detta och detta.

Kommentarer

Kommentar av
Skrevs 2009-02-16

Byrkrati i sitt esse.

Kommentar av
Skrevs 2009-02-16

Oj va drygt :/ Hoppas att det lser sig p ngot bra stt!

Pingback från
Skrevs 2009-03-06

[…] ni vet har jag en allergi mot nr byrkratin bestmmer ver logiken (mer, mer) och tyvrr finns det ingen bra kur mot denna sjukdom. Well, hr r […]

Pingback från
Skrevs 2009-04-06

[…] som jag trivs i skolan och gillar att plugga intressanta mnen vill jag verkligen komma ifrn detta terkommande strulande som MdH verkar ha som policy. Medan innovationsdelen av mina studier har flytit p som smr i en […]

Pingback från
Skrevs 2009-08-26

[…] (nja, lite kvar att gra). Jag hade i hst tnkt gra exjobb in informationsdesign. I mars tvingas jag att lsa en kurs jag vars moment jag redan har gjort eftersom det r en annan inriktning n innovationsteknik.? I brjan av maj fr jag av den […]

Skriv en kommentar