”Kra upplevelseindustri, ni kan dra t helvete”

24 februari, 2009 (21:11) | Politik | Av: MaxH

I morgon gller det, ddsdomen r hr. Och spelindustrin tuggar i sig krona efter krona. ”Vill ni inte ha mina pengar s behller jag dem!” skrev en bekant till mig angende att Spotify tvingades, av skivbolagen, begrnsa utbudet. Nu r det inte lngre en ekonomisk frga dr man har friheten att vlja bort ngot. Det r en integritetsfrga med bakomliggande ekonomiska intressen som totalt skiter i vad mnniskor tycker. Rick Falkvinge (pp) jmfr regeringen vid elektriska munkar. (Frresten har Piratpartiet kat med hundra pers p ett dygn, och snart fr nog de ’stora’ se upp med vad pp kan stakomma.) Jag vljer att terge Opassande Emmas inlgg. Drfr att hon r en vis person och jag skulle kunna ha skrivit det hr sjlv.

Mitt liv har genom ren berikats av fantastiska bidrag frn den kreativa sektorn. Jag har grtit till filmer, flmtat imponerat ver fantastiska fotografier, hnglat till musik och blivit betagen av tv-serier och dataspel. En stor del av mina pengar har gtt till dvd-samlingar, serietidningar och bcker. En prioritering jag gjort, fr att jag upplevt det vara vrt det.

Men med tiden har jag blivit allt mindre bengen att sponsra de negativa aspekterna av kartellbildningarna inom kultursektorerna. Visserligen har jag all frstelse fr att man r orolig ver att behva konkurrera med gratis. Det r dessutom viktigt fr mig att folk kan frtjna sina uppehllen genom att syssla med det de lskar.

Jag kan inte acceptera att mnskliga rttigheter undergrvs emellertid. Handelsavtal som ACTA, genomfrandet av Ipred, sprrfilter av lagliga webbsiter, hot mot kommunikation och siktsfrihet vger tyngre n min respekt fr enskilda artisters oro.

Medans jag skriver detta har upphovsrttskarteller fri tillgng till politiker och lagstiftning. Avsikten r inte att vara rttvis mot samhllet i stort, utan att lsa fast ett vertag till vissa representanter ur viss industri, kosta vad det kosta vill.

Fljden blir att jag kper frre filmer n jag brukar gra normalt. I r har jag inte kpt en enda. Jag brjar knna mig tveksam till planerade utlgg fr tv-seriesamlingar. Jag saknar ngot alldeles frbannat att g p bio. Jag har till och med brjat knna tveksamhet infr att kpa bcker.

S nr “goda” nyheter presenteras p det hr viset konstaterar jag att jag mest bara blir ltt illamende. Dessa koncerner har i mina gon frsatt sina chanser till respekt fr lnge sedan, inser jag. De borde stllas till svars, inte minst moraliskt, fr den utveckling de bidragit till med sin penningstarka lobby.

Imorgon rstas Ipred-lagen igenom. Tack s mycket fr det Warners, Universal, Sony och ni andra. Gratulerar till er makt och era inkomster, gratulerar att ni fr styra ntoperatrer och politiker obehindrat. Extra gratulationer till er fr att ni lyckats undergrva rttsskerhet och politikers respekt fr medborgare.

Jag kommer sklart inte att lgga en spnn p era fretags produkter — det har gtt alldeles fr lngt nu. Det skulle inte frvna mig det minsta om detta framvxande motstnd kan komma att anvndas som motivering fr att bedriva lobbyverksamhet om tvngsbetalning till kultursektorn. Kultursektorn som det kallas, fast det handlar om konglomerat som vill ga marknaden och styra internet och kliver ver lik fr att f till det.

Grattis till er och dra t helvete, era jvlar. Jag sger det innan ni fr rtt att stnga av webbsiter som min inom verskdlig framtid.

Kommentarer

Pingback från
Skrevs 2009-02-25

[…] Existens Maximum, Anders Widn, Axel, Mikael Stldal, Mrtensson, Verklighetskrig, Intensifier, Daniel och de sm tomtarna, Knapsu, Fridholm, […]

Pingback från
Skrevs 2009-04-20

[…] grdde p den pannkakan verkar det hr med logik verkar vara svrt fr en del mnniskor och organisationer. Fr en tid sedan infrde Valve ngon slags rttvisehistoria p Steam jag inte frstr mig […]

Skriv en kommentar