Piratvgen fr vind i seglen

17 april, 2009 (11:25) | Daniel, Politik | Av: MaxH

Argh. Burken som bloggen ligger p bestmde sig att d, med en hrddisk som orsak. Efter tre dagar och massor av dataskyfflande, ominstallation och instllningar av en linux njewb s lever systemet igen. Hooray, praise the hardware gods!

Detta gjorde att jag prioritera bort en massa andra saker, som att sova p rtt tider, lsa nyheter och bloggar, och massa annat. En bra followup hittade jag hos opassande emma. Banhof r till exempel rtt smarta. Tyvrr kan jag inte vlja operatr hr, men fasiken vad jag nskar det. Frresten lste jag ocks att Tekniska museet har kpt de gamla TPB-servrarna, de som beslagstogs, fr 2000:-., fr att stlla ut dem bland sina andra maskiner som frndrade mnniskan.

Piratebay-domen har kommit. Frresten lckte den ut en timma innan, det r rtt skoj om du frgar mig. Som Peter Sunde skrev i en annan twitter,”Really, it’s a bit LOL. It used to be only movies, now even verdicts are out before the official release.” Se dr, information wants to be free, som Flashback en gng hade som slogan.

I vilket fall, ungefr 30 miljoner spnn vill nmdemnnen att de fyra tilltalade ska hosta upp, uppdelat i betalning fr upphovsrttsligt utnyttjande och i skadestnd. Dessutom ska de spendera ett r i fngelse. Ni kan ladda ner domen hr.

Rttens ordfrande hll en presskonferens dr han frst gick igenom domen, senare blev det en rtt rrig frgestund. I denna frgestund fr han tv frgor vars svar jag r konfunderad ver. Den ena r frgan om han r njd med domen, och han svarar ”Ja, det r jag”. Ska inte han vara opartisk? Den andra frgan r om det internationella intresset, varvid han kommenterar det med att han r frvnad ver det stora intresset i domen. Jkla tomte som inte har verklighetsfrankring. andra sidan r jag fga frvnad av jurister att dma efter regler (eller iaf hnvisa till dem), det r ju s det fungerar.

Under den rriga frgestunden lser jag tv kommentarer p twitter som jag ocks blir fundersam ver. langvann skriver ”Merkelig bli dømt for medvirkning nr ingen blir dømt for den kriminelle handlingen?Jo, mycket mrkligt. Den andra r frn ngon intervju och det handlar om Carl Lundstrm, den affrsman som slde servrar och internetanslutning till de andra tre grabbarna. Kommentaren var att den affren kostar honom 30 mille, han slde en standardprodukt. I min mening lika groteskt som att Volvo skulle f betala fr de personer som dr pga deras biltillverkning. Eller att Google skulle bli stmda fr att ocks lnka till torrentfiler.

Mnga undrar vad det kommer innebra praktiskt. Jag drar mig till minnes en intervju med Peter Sunde dr han sger ”Om vi fr en fllande dom kommer folk att bli nnu mer irriterande p att man inte ens kan f rtt i rttssystemet, d r ju det korrupt. Fr vi en friande dom s fr vi rtt, och d strks ju rrelsen av det ocks. S hr finns ingen annan utvg n att vi vinner p det hr politiskt. Vi vill ju bli friknda, men oavsett s vinner vi.” Tja, Piratebay r ju fortfarande uppe och kommer fortstta vara det. Folk kommer bli frbannade och Piratpartiets siffror kommer explodera ytterligare. Frhoppningsvis fr PP massor av rster i EU-valet den sjunde juni, ven en av dig.

Tekniken kommer att fortstta existera och det kan inget rttsvsende ndra p. Hax skriver p ett bra stt om vad som kommer att hnda.

Kommentarer

Pingback från
Skrevs 2009-04-23

[…] undra p att domaren i TPB-rttegngen var njd med domen. Han r ju medlem i freningen fr upphovsrtt. Det r ju inte s att svenska medborgare […]

Skriv en kommentar