Telefoner nu igen

22 augusti, 2009 (00:43) | Daniel, Elektronik | Av: MaxH

Jag r irriterad p avsaknad av mnga triviala grundfunktioner i Android. Missfrst mig rtt, Android r det bsta som hnt sedan, tja, iphnen kom ut, ungefr (och hade android inte hnt hade jag nog kpt en iphn). ven om jag inser att mycket bygger p vana frn fregende telefoner (Hej SonyEricsson), menar jag bara att en del saker borde ha varit med frn grunden i Android och inte behvas stoppas in genom apps. Just nu r Android mer beta n som en produkt som faktiskt skeppats.

Jag hoppas verkligen att en dessa saker bara r frbisedda av devs. Jag brjar trttna p att man mste ha en app fr varje liten skitgrej man vill gra. Trots att detta r just en av Androidens styrka blir det hr dess svaghet. Mer processer, mindre minne, mindre system resurser… You feel me, right?android

 • Till exempel r SMS-funktionen rtt vrdels, speciellt fr mig som messar mycket. Man kan inte skicka ett meddelande till grupper, om man inte lgger till dem manuellt varje gng. Nr man lgger till fler mottagare mste man skriva in dem, istllet fr att vlja frn en lista. Man kan inte forwarda ett specifikt meddelande i en thread, utan bara senaste (innan man gr in i thread-vyn). Och nr man skriver meddelandet r rutan pytteliten (detta antar jag att det kan dock vara min ROM? nk02 ION)
 • En ’utforskare’ borde ha varit med frn grunden.
 • Lttare stt att multitaska och stnga/dda program. Just nu vet jag inte om ett program r igng eller inte.
 • Skicka och ta emot filer med bltand. Och digitala visitkort/kalenderposter.
 • Bestmma vilka ljud jag vill som olika signaler, oavsett i vilken katalog de rkar ligga i.
 • Bestmma antal skrmar. Okej, det kanske r en designgrej frn dem, men sortera ikonerna i foldrar d? Och fr helvete, kunna strukturera sina apps i den dr fliken… och gmma undan den under settings -> all apps eller nnting.
 • Kunna se i status om wifi (och bt/gps?) r pslaget ven om det inte r nn anslutning.
 • Kunna klicka p ikonerna i statusbar fr att f upp dess instllningar. (typ som musikspelaren nr den ligger dri)
 • Och naturligtvis, att kunna ha svenskt tangentbord och som sprkval i telefonen.

HTC_magic_iphoneSom ni mrker har jag sedan jag kpte magicen inte varit helt njd. Det beror frmst p att jag hade min gamla (w890) som bde m3p-spelare och telefon… dock saknade jag wifi, och det var dr det brjade med sneglandet p andra telefoner. Magicen r inte helt okej att kra som mediatelefon, t.ex. r jag stndigt rdd att batteriet inte ska rcka dagen ut fr mig. (Sen kan man argumentera om att man ska avinstallera widgets och dda processer – men d kan man lika grna skaffa en vanlig telefon). Att skaffa en mp3spelare bredvid magicen knns fr mig att backa utvecklingen. Its not me.

Jag gillar inte frukter p elektronik, n mindre att lsa in mig, men jag har inte kunnat slppa tanken p ifnen som fungerande mediatelefon samt p magicens kassa ’media’prestanda. Efter att ha slagit bort tanken flertalet gnger och sen inte kunna slppa det, s inser jag en del stora skillnader mellan dessa tv, som koncept:apple-logo-dec07

 • Ifnen r en avancerad mediatelefon, medan Magicen r en mindre dator. Med det menar jag att ifnen har ett ’strippat/begrnsat OS’ till sdan grad att det inte lngre kan kallas dator per teknisk benmning, medan android har mjligheter ganska ppna frn start och r, well, ganska allsidig.
 • Androidtelefoner r nyfdda. Det kommer att krvas en hel del tid, om det ens gr, att n till samma standard som ifnen, vad gller community etc. Nr den tiden kommer r ocks magicen gammal.
 • Androidtelefoner har flera parter inblandade (os och tillverkare) som gr dem beroende av varandra, medan Apple har kontroll p bde OS och hrdvara. Om vilket av det som r en frdel lter jag vara helt osagt.

Helst av allt skulle jag vilja kra framtida, fixad, version av Android p en hrdvara som motsvarar ifn 3gs… men fan, jag vill ocks vinna p triss och inte behva knega. En del saker finns bara inte. Jag r knappast ”frlst” av pplena, men nu rkar det vara s att jag vill ha en bra (och smart) mediatelefon, och som jag ser det finns bara en tillverkare av dem. Och tydligen tnker jag inte helt snett heller, svaren att dma i swedroids forum.

S en bestllning vankas snart antar jag.

Skriv en kommentar