Spotify, Voddler, MSN, iPhone, Com Hem… leverantr av innehll eller program?

9 mars, 2010 (14:55) | Daniel, Elektronik, Film/TV/Radio | Av: MaxH

En sak som str mig mycket med en del fretag r att de lser in en i deras hrdvara och mjukvarumilj, antingen medvetet eller att de inte frstr skillnaden. Tnk er att SVT1 bara gr att titta p TV-apparater av mrket Phillips, medan TV6 bara gr att titta p TV-apparater av mrket Sony, och Kanal 5 behver du en speciell enhet att koppla till TVn. Ska vi behva kpa tv stycken tv-apparater d samt tillhrande enhet? Det r det som hller p att ske, mer och mer.

Till exempel, Spotify hade i slutet av frra ret problem med att personer brjade gra egna uppspelningsklienter. I en del fall kunde stnga ute dem, i andra fall bad dem personerna att ta bort dem. Detta fr att kunna kontrollera klienten fullt ut och stoppa in strande reklam fr att ka betalningsviljan till premiumkonto. Jag tycker dock att fretag mste kunna inse nr de inte kan vara bde programleverantr och innehllsleverantr. Exempelvis MSN gr det att anvnda andra program fr att chatta via MSN n just MSN-programmet, och mig veterligen s har inte Microsoft gjort ngot t det. De anser sig inte behva det antar jag och det r ju sknt att jag sjlv fr bestmma min upplevelse nr jag chattar.

Med Spotify, Voddler, iPhone och Com Hems fall dremot tvingar Apple p anvndaren en viss sorts hrdvara och deras mjukvara. Jag tror inte att Spotify frn brjan gjorde det valet, men senare frstod att de var tvugna att gra det, om inte annat fr att anvndare inte ska kringg reklamen. Men hade det tnkt frn brjan s hade de nog stoppat in reklamen i datatrafiken istllet. Liknande skl ligger nog bakom Voodler, dr lyssnar de mer p anvndarna i alla fall. Apple har bara nn slags kontrollbehov (som de alltid haft), men det som skrmmer mig dr r deras iPad, som i princip r en vanlig laptop. Lser man in anvndarna till Apple OS och App Store – hur fr jag d in t.ex. Open Office om de fr fr sig att inte godknna  det fr lansering p App Store? Jag blir rligt talat lite rdd fr den framtiden.

Com Hem dremot, som parar ihop sina kort med speciella boxar som man mste kpa frn dem, gr det av ren girighet. Det r jag vertygad av de stter ekonomiska siffror prioriterat ver antal njda kunders. En tanke dk precis upp om det r den image de vill ha. Fretag kan spendera vldigt mycket p att frbttra eller frndra sin image, men rligt talat tror jag Com Hem struntar rtt mycket i det. Vill man inte ha dem som leverantr s kan man ju flytta…

Jag har en iPhone enbart drfr att jag ville ha den hrdvaran. Naturligtvis har jag jailbreak:at den fr att f undan de mest triviala funktionerna (vem anvnder Aktier?!). Innan gde jag en HTC Magic ett par mnader, dessvrre drogs den med barnsjukdomar och kapacitetsproblem. Synd, fr det r ett underbart koncept och id. Det finns ingen vassare telefon n iPhone idag (eller i alla fall nr jag kpte den, sommaren 2009). Kunde jag ha ett valfritt operativ installerat p iPhonen, med bibehllna funktioner, s skulle jag det.  Tills dess fr jag leva med att inte ha HD-kanaler, halvb0rkiga funktioner och utseende p iPhonen och undvika att lyssna p musik genom Spotify.

Kommentarer

Kommentar av
Skrevs 2010-03-09

Jag tycker du skulle kolla p Nokia N900, det r en riktigt trevlig apparat! :)

Kommentar av
Skrevs 2010-03-10

Tack fr tipset, ska leta upp en butik imorgon och titta p den ngon minut eller s :)

Pingback från
Skrevs 2010-03-17

[…] Ls mera hr: Daniel och de sm tomtarna » Spotify, Voddler, MSN, iPhone, Com … […]

Skriv en kommentar